Handel en wandel

Nard Megens

‘Je kunt hier een jachtgeweer afschieten’

Nard Megens (28) is onder andere automonteur, aannemer, bouwvakker, betonwerker, liftmonteur en is actief met in- en verkoop en het opknappen van woningen. Daarnaast wordt hij in februari vader van een dochter. Samen met zijn hoogzwangere vriendin Christie woonde hij een tijdlang in het achterhuis van zijn ouderlijk huis, de imposante boerderij tegenover de kerk, waar zijn opa en oma, Nol en Jans Bongers, ooit koeien en paarden hielden. Inmiddels is het jonge stel verhuisd naar het huis dat strak aan de Dorpsstraat grenst. Het huis dat hij kocht van zijn broer Rein heeft hij eigenhandig verbouwd. Die handel in huizen bevalt hem wel. Zo kocht hij onlangs kantoorpanden in Vlijmen en Berghem om die vervolgens om te bouwen tot appartementen en die weer te verkopen. “Daar is nu veel vraag naar,” weet hij.

Tussendoor scharrelt hij wat bij met allerlei klusjes. Na zijn opleiding tot automonteur werkte hij vier jaar bij een paar autobedrijven waarna hij besloot als zzp’er verder te gaan. Het sleutelen aan auto’s heeft hij definitief vaarwel gezegd, al blijft hij nog wel schroeven aan roltrappen, een specialiteit die hij regelmatig inzet in binnen- en buitenland van Finland tot Tsjechië, Engeland, Polen, Zweden, Italië, Portugal en Duitsland. “Ik ken Berlijn intussen op m’n duimpje, maar de reparaties zijn vaak bij grote winkels en dan moet het werk buiten sluitingstijd gedaan worden. Dan ben je nooit meer thuis en dat is niet zo mijn ding. Daarom werk ik nu af en toe bij Harrie van Zoggel in Loosbroek met betonwerken. Maar dat kan morgen weer anders zijn.

BERNRACER VAN HET JAAR

Als zzp’er kan ik goed de kost verdienen. Er is werk genoeg en je leert overal van. Als hobby basketbal ik nog bij Tenderfeet in Heeswijk-Dinther. Ik heb eerder een tijdje gevoetbald bij WHV maar dan ben je vaak de hele zondag weg.” Een andere hobby is zijn motor. Al heeft hij er dit jaar niet veel op gereden. In 2019 was ik nog ‘Bernracer van het jaar’. “Vorig jaar heb ik door een blessure helaas nauwelijks kunnen rijden. Ik heb het Carpaal tunnelsyndroom. Een aandoening aan je polsen waardoor je vingers soms wat gevoelloos worden. Dat is niet handig bij motorrijden. Ik kan er aan worden geopereerd, maar dan lig ik er acht weken uit, dat is dan weer lastig als zzp’er, dus dat stel ik zolang mogelijk uit.”

EIGEN PLEKJE IN LOOSBROEK

Nard is geboren en getogen Loosbroek en is van plan er voorlopig ook te blijven. “Ik zit er goed. Dit is mijn eerste verbouwing aan mijn eigen huis, een fijn eigen plekje op maat voor mijn gezinnetje, en toch een beetje thuis. Het huis ernaast verhuur ik nog. Er is hier alles wat ik nodig heb, mijn vrienden en familie wonen allemaal hier of heel dichtbij en mijn vriendin heeft het hier naar haar zin. Op de zondagochtend kun je hier een jachtgeweer afschieten. Je ziet alleen wat beweging bij de Dagwinkel, verder is de straat leeg. Die rust, ik had ‘t nooit gedacht, maar daar kan ik echt van genieten.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.