Het Kersthuis

Els & Michel

‘Wij zijn echte kerstmensen’

Aan de Dorpsstraat 70 worden elk jaar al in oktober de kerstspullen van zolder gehaald. Een uit de hand gelopen hobby noemen de bewoners Els Kerkhof (64) en haar man Michel van Wanrooij (68) het zelf. Sinds ze vier jaar geleden vanuit Veghel in Loosbroek neerstreken is het huis elk jaar maandenlang feestelijk verlicht en worden alle ruimtes beneden vol gezet met kerstdecoraties. Kerstmannen, kerstkaarsen, kerstbomen, kerstkransen, kerstguirlandes, kerstballen en natuurlijk ontelbare kerstlichtjes. In de voortuin een verlichte kerstboom, in de achtertuin een verlichte arrenslee met rendieren.
Binnen is werkelijk elk hoekje omgetoverd in kerstsfeer. “Misschien zijn er mensen die denken dat we niet sporen omdat we in oktober al de lichtjes aandoen, maar dat maakt ons niet uit, we genieten er extra lekker lang van, ik vind het zó mooi!”

KERSTBALLEN

We hebben geen kinderen,” vertelt Els. ‘’Een bewuste keuze omdat we veel wilden reizen. We hebben heel veel van de wereld gezien en uit heel veel landen een
souvenirtje meegenomen om in de kerstboom te hangen. Zo hebben we nu een speciale kerstboom staan met vakantieherinneringen. Van handbeschilderde kerstballen uit Curaçao en Aruba tot een mannetje met hoed en gitaar uit Mexico, een engel uit Rome, een handbeschilderde Spaanse peper, een sneeuwhuisje uit Tsjechië en een Disneyfiguurtje uit Amerika.” De uitjes van het echtpaar bestaan in deze tijd dan ook uit bezoekjes naar tuincentra, kerstshows en -beurzen om inspiratie op te doen. “We hebben al veel, maar een mooie kerstbal of bijzondere verlichting kan er altijd nog wel bij. De verzameling wordt elk jaar weer groter. Daarbij is december voor ons altijd een feestmaand. Michel is jarig op 11 december, 17 december is onze trouwdag, en op 1 januari word ik 65.
Dan moet het toch gezellig zijn! Daarbij zijn we echte kerstmensen. Het is zo’n sfeervolle tijd. De donkere dagen voor kerst, daar maken wij graag een verlichte tijd van.”

VERBOUWING

De Loosbroekse kerstfanaten zijn er zeker twee weken mee bezig om alles het juiste plekje te geven. “Het is echt een verbouwing, maar wel met heel veel plezier.
De planten gaan weg, het wijnrek naar boven en de tafel aan de kant. We hebben dan een paar dagen allebei onze eigen taken, daar hoeven we het nooit over te hebben: ik doe de ballen, Michel de huisjes. Omdat we deze keer mijn 65e verjaardag hopen te kunnen vieren, hebben we wat ruimte over gelaten voor een tafel en stoelen. Normaal bouwen we ook nog een kerstdorp met zo’n 50 miniatuurhuisjes. Volgend jaar vieren we in december ook nog ons zilveren huwelijksfeest, dan pakken we zeker weer extra uit. Nu staan er nog wat volle dozen op zolder. Ook al hoeft er niet per se wat bij. De droom is niet om het nog groter te maken, wel om het nog heel lang te kunnen doen.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.