het verhaal

Sprekend Loosbroek

“Wat vind ik van Loosbroek en waar ben ik over 10 jaar’

Ter gelegenheid van ‘100 jaar Parochie H. Servatius Loosbroek 1898-1998’ werd er een boek uitgebracht met allemaal Loosbroekse mensen met als titel ‘Sprekend Loosbroek’. Misschien staat het nog wel in de kast of ligt het in een doos op zolder. Maar het is de moeite waard om het weer eens op te zoeken want er staan mooie portretten in van inwoners die misschien ondertussen zijn overleden of vertrokken uit Loosbroek en sommigen wonen er nog steeds. Achterin het boek staat een mooie foto van de kinderen van de toenmalige groep 7 en 8 van basisschool St. Albertus. Zij schreven over hun dorp en allemaal woonden ze er toen met grote tevredenheid. Ze deelden ook hun gedachten over hun toekomst en hun kijk op Loosbroek. De meesten wilden graag in Loosbroek blijven wonen maar voor sommigen was het dorp te klein.

Nu 23 jaar later hebben we dezelfde vragen gesteld aan de huidige leerlingen van groep 8 van basisschool Albertus. Samen met deze groep zijn er eerst foto’s gemaakt en daarna hebben we in de aula bij elkaar gezeten en met elkaar gepraat. Eerst hebben we in het boek gekeken of er bekenden in stonden en dat was zeker het geval. Daarna hebben we met elkaar bedacht welke vraag ze allemaal zouden beantwoorden. Moest de vraag vooral over henzelf gaan? Of was het ook leuk om iets te zeggen over wat ze van Loosbroek vonden? Aangezien het voor de Dorus is leek het de groep wel belangrijk om daar ook iets over te zeggen.

Uiteindelijk kwamen we op de volgende vraag: “Wat vind ik van Loosbroek en waar ben ik over 10 jaar”. Stef, Jelle en Nori zeggen overtuigd: “Loosbroek is een superleuk en gezellig dorp en over tien jaar wonen we hier nog steeds!” Ook Noud vindt Loosbroek een geweldige plek en hij weet ook al wat hij later wil worden: vuilnisman.

Tren en Jessica vinden Loosbroek ook een mooi en gezellig dorp en hopen er over tien jaar nog te wonen. “Het is fijn dat hier veel familie en vrienden wonen,” geeft Jessica aan. Jack sluit zich bij hen aan: “Loosbroek is een topdorp en ik hoop er later ook te wonen”. Maar daar denkt Rubin anders over: “Over tien jaar ben ik uit Loosbroek. Hier is het leuk maar klein. Én over tien jaar word ik profkeeper.”

Isa, Eva, Noor en Jurre weten al heel goed wat ze over tien jaar willen doen. Eva begint over tien jaar een kapperszaak in Loosbroek en ook Isa gaat in Loosbroek ondernemen: “Over 10 jaar wil ik binnenhuisarchitect worden en een leuk bedrijfje in Loosbroek hebben.” Ook Noor gaat voor binnenhuisarchitect studeren en wil in ons prachtige dorp blijven wonen. En Jurre? Die staat straks voor de klas, hier op de Albertusschool.

Siem en Max vinden het vooral ook belangrijk dat ze straks nog contact hebben met hun vrienden. Of ze straks in Loosbroek zullen wonen weten ze nog niet. Max weet wel al wat hij later wil worden: ondernemer. Hij wil graag een bedrijf starten in of buiten Loosbroek.

Het blijkt dat de meesten zichzelf toch nog wel in Loosbroek zien over 10 jaar en misschien is dat ook wel logisch aangezien ze dan ongeveer 21/22 jaar zijn. Fijn om te lezen dat iedereen tevreden is en mooie plannen heeft voor de toekomst. En wie weet zit er wel een toekomstige beroemdheid tussen!

Tekst: Willemien Manders. Foto: Wim Roefs.