het verhaal

Jitka Brugmans

“Een imker word je niet zomaar, het is soms best ingewikkeld”

Jitka Brugmans-van Gorp (44 jaar) woont met haar man Paul en drie zonen Zev (18), Jur (16) en Fer (14) al ruim 15 jaar aan de Pastoor de Grootstraat. Als een geboren en getogen Loosbroekse zag zij het levenslicht in haar ouderlijk huis aan de Donatusstraat.      Samen met Paul heeft Jitka een aantal jaar samengewoond aan de Voorstraat, de woning naast Antoinette Dobbelsteen. Toen ze twijfelden over de keuze tussen Loosbroek of Erp kwam de unieke kans om aan de Pastoor de Grootstraat te bouwen. De beslissing werd snel gemaakt en samen met hun vaders hebben zij binnen een kleine twee jaar het huis gebouwd waar ze nu al geruime tijd heerlijk wonen. Al ruim 20 jaar staat Jitka voor de klas als leerkracht op basisschool de Regenboog in Wijbosch. Na wat jaren in groep 3 en 4 zijn het toch de groepen 1 en 2 waar Jitka met volle overtuiging haar werk het liefst doet. “De kleuters zijn mijn doelgroep” vertelt Jitka trots.

HUWELIJKSNACHT

In de zomer van 2006 trouwden Jitka en Paul voor de wet. Een mooie dag die samen met familie en vrienden thuis werd gevierd. “Mijn vriendinnen dachten na het feest van de slaapkamer een romantische suite te maken,” lacht Jitka. “Maar daar werd het een beetje heet.” Het dienblad waarop de brandende theelichtjes stonden vatte vlam en zette het bed in vuur en vlam. Dit kon gelukkig snel geblust worden door Paul, maar het huis stond vol rook. Samen met Paul, die behoorlijk wat rook had ingeademd moest Jitka, die op dat moment zes maanden zwanger was van Zev, met de ambulance naar het ziekenhuis. “Zo eindigde de huwelijksnacht eerst op de EHBO en later tussen de was bij ons pap en mam op zolder,” grinnikt Jitka. Dat Jitka haar vriendinnen niets verwijt werd duidelijk toen zij vorig jaar te horen was op Radio 538. Met dit unieke verhaal won zij kaartjes voor de Vrienden van Amstel Live en nam zij haar vriendinnen mee voor een avondje uit.

DE BARMAATJES

Al jaren vormt Jitka, samen met vijf andere vrouwen de ‘Dames van de Hoef’. Dit gezelschap bevindt zich regelmatig in de kantine waar ze op zaterdagochtend en -middag de spelers en supporters bedienen aan de bar. Na de transformatie van WHV naar Sportclub Loosbroek hebben ze actief gezocht naar extra vrijwilligers en tegenwoordig worden de bardiensten verzorgd door een team van 16 mannen en vrouwen. “Met mannen erbij kunnen we ons niet meer de Dames van de Hoef noemen”, lacht Jitka. “Daarom heet de groep vrijwilligers nu ‘de barmaatjes’.”

NATUURLIEFHEBBER

Jitka is een echte natuurliefhebber, ze geniet van haar tuin maar ook van mooie reizen. Samen met haar ‘mannen’ heeft ze al mooie reizen gemaakt. Lapland en Noorwegen vindt zij ondanks de kou prachtig vanwege de mooie natuur daar. Naast tuinieren heeft Jitka sinds vorig jaar een nieuwe hobby, haar eigen honingbijen. Weloverwogen heeft ze de opleiding tot imker gevolgd en ook haar diploma behaald. Een imker word je niet zomaar. “Het is soms best ingewikkeld,” vertelt Jitka. De bij is klein, maar belangrijk voor mens en natuur. Ze zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel waardoor bloemen en planten kunnen groeien. Met haar ‘mentor’ Peter van der Pol is ze het afgelopen jaar veel op pad geweest om te leren over de bij, haar volk, de bijenkasten en het winnen van honing. De opbrengst van haar eerste eigen honing, wel 28 potjes, heeft Jitka met trots uitgedeeld. “Mijn bijen zul je op dit moment niet zien, deze overwinteren in de kast achter in de tuin tot het lente wordt. In het voorjaar zullen langzaam aan steeds meer bijen op zoek gaan naar voedsel.“ En wanneer je van de zomer lekker buiten zit en een bij ziet vliegen, denk dan nog eens aan deze DORUS want wellicht vliegt deze bij terug naar de Pastoor de Grootstraat.

Tekst: Lieke van Helvoort | Foto: Eveline van Uden-Buijs