het verhaal van

Rick Dekkers

‘Het is fijn om iets voor iemand te kunnen betekenen’

Rick Dekkers (38) woont samen met zijn vriendin Annelies en dochter Juul van 10 jaar in de Krommedelseweg. In januari van dit jaar besloot Rick te stoppen met zijn baan bij defensie. Hij maakte de overstap naar floormanager bij De Toren in Heeswijk-Dinther én begint op 1 mei als nieuwe beheerder van De Wis.

Rick vertelt: “Ik wist altijd al dat ik een geüniformeerd beroep wilde doen en koos uiteindelijk voor defensie. Ik heb de algemene opleiding tot onderofficier gevolgd en vervolgens een vaktechnische opleiding gericht op de luchtdoelartillerie. Daarna ging ik aan de slag als groepscommandant. Op mijn 23e werd ik voor het eerst uitgezonden, naar Afghanistan. Wat was ik gespannen toen ik daar voor het eerst op patrouille ging, maar tegelijkertijd vertrouwde ik erop dat ik het kon. Voor mij was de zomer van 2007 in Afghanistan een mooie, bijzondere maar ook heftige periode. Gelukkig kom je na zo’n uitzending in een adaptatieprogramma, waar je begeleiding krijgt van psychologen en andere specialisten. Later heb ik veel opleidingen gegeven aan jonge collega’s en kreeg ik de kans om deel te nemen aan een management development programma om stafadjudant te worden. Het was mijn ambitie om in mijn vakgebied de top te bereiken.” Totdat Rick zich meer en meer realiseerde dat deze ambitie niet meer te combineren is met zijn thuissituatie en de zorg voor dochter Juul, die een beperking heeft. In januari hakte hij de knoop door en ging op zoek naar een nieuwe baan.

“Ik wilde graag betekenisvol werk doen, mensen blij en gelukkig maken. Annelies wees me op de vacature als floormanager bij De Toren. Dat leek me wel passend en gelukkig dachten ze daar bij De Toren net zo over. Een aantal weken later kwam de beheerdersrol voor De Wis ter sprake. Als voorzitter van De Wis ben ik natuurlijk al jarenlang betrokken en toen de vorige beheerder stopte werd mij na een tijdje gevraagd of dat niet iets voor mij was. Ik besloot het te doen. Ik vind De Wis een prachtige plek en vind het belangrijk dat het behouden blijft. En ook in deze functie denk ik dat ik mensen blij kan maken; organiseren en regelen liggen me goed. Het fijne aan deze rol is ook dat ik veel werkzaamheden zelf kan plannen, waardoor Annelies en ik meer tijd samen kunnen doorbrengen. Deze tijd is namelijk schaars bij ons. De beperking van Juul zorgt ervoor dat we moeilijk als gezin samen kunnen zijn omdat dit voor te veel prikkels zorgt bij Juul. Die overprikkeling uit zich dan vaak in het pijn doen van de ander. Doordat Juul zo snel overprikkeld is zijn simpele uitstapjes zoals naar de winkel, de speeltuin of bij iemand op bezoek gaan of bezoek ontvangen vaak niet mogelijk. Gelukkig zijn er ook momenten dat ze ontspannen is, dan heeft ze veel knuffels, kusjes en gezelligheid te geven. Wanneer Annelies en ik samen op pad willen moeten we gespecialiseerde begeleiding regelen voor Juul, alleen is deze schaars. Gelukkig hebben we voor haar een fijne plek in Schijndel en in Loosbroek bij Monique Kanters.”

“Het is soms confronterend,” legt Rick uit, “dat vrienden met hun gezin gezellig op een verjaardag, activiteit of evenement staan en wij Juul niet mee kunnen nemen omdat ze dat niet aan kan. De zorg voor Juul is zwaar, het is echt zorgen dat je zelf overeind blijft. Dat maakt dat we andere keuzes maken. Keuzes in wat we wel en niet doen qua sociaal leven en keuzes in ons werk. Ik kies voor een andere baan om er voor Juul te zijn, maar ook om juist samen met Annelies te kunnen zijn. Om eens lekker samen te kunnen gaan lunchen of simpelweg in de tuin te werken.”

Rick heeft zin om aan de slag te gaan in zijn twee nieuwe functies. “Misschien is de keuze voor een baan die vaak draait om de luchtigheid en de gezelligheid van een avondje uit wel juist ontstaan omdat de zorg voor Juul veel van mij vraagt. Ik kijk er naar uit om de mensen een onbezorgd moment te bieden bij De Toren én bij De Wis.”

Rick is graag onder de mensen, houdt van een praatje, een potje voetbal en een gezellige avond bbq-en met vrienden. “Ik ben denk ik ook geen standaard militair zoals veel mensen die voor zich zien. Ik ben taakgericht, maar zéker ook mensgericht. Ik heb zin om met de enthousiaste groep vrijwilligers van De Wis samen iets moois neer te gaan zetten. Eigenlijk zou iedereen iets aan vrijwilligerswerk moeten doen. Het brengt je namelijk iets, het verbindt. Het is fijn om iets voor iemand te kunnen betekenen. Het lijkt me leuk om samen met Loosbroekse verenigingen na te denken over leuke activiteiten in De Wis. Dus als iemand een leuk idee heeft; kom maar door!” lacht Rick.

“Toekomst? Graag kijk ik niet zover vooruit, laten we het in ieder geval beleven in plaats van ondergaan. Maar allereerst ga ik er iets heel moois van maken bij De Toren en als beheerder bij De Wis!”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Wim Roefs.