het verhaal van

Joop Neijs

‘De stad komt terug naar het dorp’

Joop Neijs (75), geboren en getogen in Zwolle, ging op negentienjarige leeftijd uit balorigheid samen met een vriend solliciteren bij de politieopleiding in Arnhem. “We wilden kijken hoe ver we konden komen,” lacht Joop. Hij kwam ver. Uiteindelijk heeft hij daar veertig jaar in diverse disciplines gewerkt. Onder andere bij een Specialistische Eenheid district Den Bosch waar hij vuurwapengevaarlijke personen moest aanhouden. In 1987 kwam hij in Loosbroek wonen aan de Schaapsdijk op nummer 6. Hij kocht het huis van de weduwe van Nico van Iperen. “Toen ik voor een bezichtiging naar Loosbroek kwam, hing er een briefje op de deur met ‘Ik ben ziek, maak maar een nieuwe afspraak.’ Toenmalig buurman Grad van Uden liet me weten dat ik hier gerust kon samenwonen, dat deed hij zelf ook.” Inmiddels is Joop, al jaren getrouwd met zijn Thea, ambteloos burger en maakt hij tijd vrij voor klussen in het huis en de tuin. “Mijn schuur is een familiemagazijn. Er ligt van alles zoals hout, ijzerwaren en veel hang- en sluitwerk. Spullen voor ‘je weet maar nooit’.” Verder heeft Joop belangstelling voor klassieke en aparte auto’s. “Mijn Jaguar XK8 onderhoud ik zo veel mogelijk zelf. Daarnaast fiets ik vaker om meer beweging te hebben. Voor de coronatijd ging ik samen met Ed Wonders en Henk van Grinsven elke zondag zwemmen in Uden. Nu helaas even niet.”

KERNCOMMISSIE

Joop was acht jaar voorzitter van de Kerncommissie Loosbroek en heeft zich ingezet voor het welzijn en de leefbaarheid van het dorp. Zo was hij onder meer betrokken bij de make-over van het centrum van Loosbroek. Nu zit Joop nog in de klankbordgroep om te sparren met het bestuur en oog te houden voor de toekomst. “De kern kan nog iets groter worden qua inwoners. Er is nog ruimte om te bouwen aan de Schaapsdijk en plan Hanenbergsestraat/Molenhoeven. De ligging van Loosbroek is best gunstig. Vroeger trokken de mensen van het platteland naar de stad. Nu komt de stad terug naar het platteland. Woningbouw blijft wel een punt van aandacht, appartementen van twee lagen lijken mij bijvoorbeeld een optie. Beneden kunnen senioren wonen en boven starters. Maar de laatste jaren zijn er geen plannen meer in uitvoering, behoudens particulier initiatief en dat levert vertraging op.”

SAMEN STERK

Naast de kerncommissie zet hij zich in voor Samen Sterk, een vereniging in Heeswijk-Dinther en Loosbroek die vrijwilligersactiviteiten gericht op welzijn en zorg ondersteunt. Joop is er toezichthouder namens de Kerncommissie. “In Loosbroek is Samen Sterk nog niet zo zichtbaar en dat is jammer,” vindt Joop. “Door contact vanuit Samen Sterk met bedrijven, sponsoren en de gemeente is er inmiddels wel een duo-fiets in Loosbroek in gebruik genomen. Iedereen die meer wil weten kan contact met me opnemen,” besluit Joop.

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Eveline van Uden-Buijs.