het verhaal van

Emile van Zutphen

‘Of je nu advocaat bent of timmerman, iedereen is gelijk’

Emile van Zutphen is 44 jaar oud en geboren en opgegroeid aan de Schaapsdijk. Na een periode in zowel Heesch als Dinther te hebben gewoond, vond hij samen met zijn vrouw Marga en hun twee kinderen Iris en Stan hun thuis in het hart van Loosbroek, waar ze 11 jaar geleden het huis van Peter en Hannie Klein kochten.

AGRIFIRM

Nadat Emile zijn MTS afrondde ging hij als elektricien en servicemonteur aan de slag. Maar al gauw merkte hij dat hij nog niet was uitgeleerd en ging in de avonduren studeren aan de HTS. En zo begon een nieuw hoofdstuk bij Agrifirm, waar hij zich als projectmanager bezighoudt met technische projecten, voornamelijk gericht op fabrieksautomatisering. Zijn werk overstijgt de landsgrenzen, met zowel nationale als internationale projecten. De coöperatieve gedachte van Agrifirm spreekt hem heel erg aan, de samenwerking met (lokale) partners vormt de basis van zijn werk.

GILDEBROEDERSCHAP

Zijn vrije tijd is onder andere gevuld met het gildebroederschap bij het Sint Barbaragilde in Dinther, waarvan hij sinds 1988 actief deel uitmaakt en zich heeft bekwaamd als vendelier. De kunst van het vendelen combineert elementen van zowel klassieke als acrobatische bewegingen. Door de jaren heen heeft Emile verschillende klassen doorlopen en talloze prijzen gewonnen, en ondanks een korte pauze door corona, bewees hij zijn kunnen op de laatste Gildedag in Nuland en ging hij er met de winst vandoor. Het vendelen zit in zijn bloed en volgens Emile is het net als fietsen: als je het eenmaal kunt verleer je het nooit meer. Naast vendelen vervult Emile ook een functie in het bestuur, ‘de overheid’ bij het Gilde, als penningmeester.

FAMILIETRADITIE

Voor Emile is het Gilde meer dan een vereniging; het is een hechte gemeenschap waar hij zich thuis voelt. Elke donderdagavond gaat hij naar de clubavond, waar tijd is om te oefenen en gezellig samen te zijn. In de ogen van Emile is het mooie aan het Gilde dat rangen en standen er niet toe doen. “Of je nu advocaat bent of timmerman, iedereen is gelijk.” De rijke tradities van het Gilde worden van generatie op generatie doorgegeven. Emile herinnert zich nog goed hoe hij als jeugdvendelier met zijn vader mee mocht en is zichtbaar trots dat ook zijn kinderen zich hebben aangesloten bij het gildebroederschap en op deze manier de familietraditie in ere houden.

WIELRENNEN

Ook wielrennen is een hobby van Emile. Al ruim elf jaar is hij een fanatiek fietser, veelal in gezelschap van de Lekke Tube. De wekelijkse ritten in de zomer op woensdagavond en zondagochtend zijn een manier voor hem om zijn hoofd leeg te maken en fit te blijven. Ook samen met Marga, die ook van fietsen houdt, geniet hij van zondagse tochten. In 2016 wachtte Emile een mooie uitdaging: de Giro de Kika, een sponsorronde in Italië. Deze tocht van 1000 kilometer in slechts zes dagen was niet alleen een persoonlijke mijlpaal, maar ook een mooie gelegenheid om zich in te zetten voor een goed doel. Samen met vier medefietsers, een volgwagen, en een camper, ging hij van etappe naar etappe. Een ervaring waar hij erg van heeft genoten.

KREUGE

Zijn sociale activiteiten beperken zich niet tot het Gilde en fietsen. Emile is ook betrokken bij de Kreuge waar hij als kartrekker samen met Guido en Erwin, het dorp levendig houdt door het organiseren van de verlichte optocht die met carnaval door de straten trekt. Emile spant zich graag in om ervoor te zorgen dat carnaval in Loosbroek elk jaar weer een onvergetelijke ervaring wordt voor jong en oud. En met succes!

Tekst: Natalie Roefs | Foto: Wim Roefs