het verhaal van

Wendy van den Broek

‘Mensen schrikken ooit van mijn eerlijkheid’

Wendy van den Broek (40) is partner van Robin Wennekes en moeder van Liam (8) en Beau (12). Daarnaast is ze communicatieadviseur, ondernemer, voorzitter van de Loosbroekse ondernemersvereniging LOB, aanpakker, feestneus, natuurliefhebber en vooral uitgesproken en recht voor z’n raap.

“Ik ben geboren in Berlicum en ben enig kind,” trapt Wendy af. “Op mijn twaalfde verhuisden we naar de Dorpsstraat in Loosbroek. Toen was de lagere-school-kliek al gevormd en daar was geen plek voor mij. Naar de middelbare school fietste ik mee met de jongens. Die vonden dat wél prima. Ik ook trouwens, ik heb me altijd comfortabeler gevoeld bij mannen. Mijn ouders hadden een betonboorbedrijf en daar werkte Robin. Een rauwdouwer, een beetje een wilde, maar ik vond hem wel interessant. Inmiddels hebben we al 25 jaar ‘verkering’ en twee prachtige zoons. Trouwen is er nog niet van gekomen, maar wie weet,” lacht ze. Hun eerste gezamenlijke onderdak vonden ze aan de Kastanjedreef in Heeswijk-Dinther omdat Robin liever niet in Loosbroek wilde wonen. In 2005 startten ze RW Slooptechniek en werd hun huis al snel te klein. Toen in 2008 het huis van Jan de Waard aan de Pastoor de Grootstraat te koop kwam, besloten ze de gok toch te wagen en met succes: “Ik voelde me toen pas echt thuis in Loosbroek, we hebben er fijne vrienden gekregen,ok met de buurtjes was het super, en onze kinderen zijn er geboren, een hele fijne tijd.

TEGENSLAGEN

In 2011 namen ze het bedrijf over van haar ouders. Dat was niet louter voorspoed. Het bedrijf ging twee jaar later failliet. “Het was crisis in de bouw. Grote aannemers waar we veel geld van tegoed hadden, betaalden ineens niet meer. Er kwam niets meer binnen, alleen aanmaningen. Dat was een pittige tijd, ook omdat het huis van mijn ouders verkocht moest worden. We moesten met de hele familie met de billen bloot. Dat was lastig, ook voor onze relatie. Het was een grote stap terug waarbij je mensen pas echt leert kennen. Met dank aan een geldschieter hebben we gelukkig een doorstart kunnen maken. We hebben de moed nooit opgegeven en zo zie je maar dat hard werken nog altijd loont. Vorig jaar, met corona, hebben we financieel zelfs het beste jaar ooit gehad.” Dat succes laat zich ook zien in het nieuwe onderkomen aan de Heideweg. Een riant landhuis met een enorme tuin, een natuurzwembad, kantoor en een grote opslagruimte voor het bedrijf. In het aanpalende gastenverblijf wonen haar ouders. “Fijn dat we die zo kunnen helpen. We zitten samen op een hele fijne plek.”

BUITENLEVEN

Wendy is adviseur omgeving en communicatie bij Akertech Adviseurs, een ingenieursbureau in Den Bosch. “Een eigen job en een eigen inkomen, dat is belangrijk voor me. Ik werk een halve week voor Akertech en de andere helft voor RW groep. We zijn specialist in betonboren, zagen, renoveren en slopen. We overleggen veel. Ik behoed Robin voor te impulsieve zaken. Hij durft meer, ik rem hem af. In de praktijk zit ik heel veel uren op kantoor. Ik mis wat vrije tijd maar ik heb een leuk leven. Het gaat goed. Het buitenleven, de ruimte en de vrijheid, het wandelen met mijn honden, daar geniet ik echt van. Of ik het dorp mis? Achteraf is het mooi wonen. Ik mis wel mijn oude buurt en het bijkletsen. Ach Loosbroek, als het goed gaat is het mooi, gaat het wat minder dan heb je een hoop praat. En dus ben je soms aan de beurt. We wonen nu aan alle kanten vrij en kunnen echt doen en laten wat we willen. Zonder dat we iets te verbergen hebben overigens. Integendeel. Mensen schrikken ooit van m’n eerlijkheid, maar dat is dan maar zo. Eerlijkheid duurt het langst toch? Ik ben een open boek. Als het niet goed gaat laat ik het zien, als het wel goed gaat ook. Zo ben ik.

WIJNKELDER

We houden allebei van hard werken en flink genieten, onze bier- en wijnkelder wordt altijd letterlijk op de proef gesteld. We krijgen vaak bezoek en dan zet ik geen goedkope fles wijn op tafel. Ik ben zorgzaam en deel wat ik zelf ook lekker vind. Daar hoef ik niets voor terug, ik hou van delen. Iedereen die ik leuk vind mag mee genieten. Wie goed doet, goed ontmoet, zeggen ze. Je moet in je vrije tijd zoveel mogelijk energie op doen, daar geloof ik in. Mensen die energie kosten daar steek ik geen tijd meer in. Ik heb graag positieve mensen om me heen, vooral jongeren, daar blijf je zelf jong van. Ik kan met heel veel mensen goed opschieten. Elk weekend bouwen we wel een feestje. Openhaard, borrel en dan zijn we niet zo van de klok. Misschien mag het allemaal wel wat minder uitbundig,” lacht ze, “zo word ik niet oud.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.