hondenschool

Myrna ter Braak en Kim Elfring

‘Zonder Loosbroek had de hondenschool nooit bestaan’

Van collega’s in de supermarkt, tot dorpsgenoten en uiteindelijk samen een hondenschool. ‘’We hebben heel veel samen gedaan,’’ vertellen Myrna ter Braak (32) en Kim Elfring (28). Ruim 11 jaar geleden leerden de twee elkaar kennen, als collega’s bij de Albert Heijn in Oss. ‘’In eerste instantie hadden we niet zoveel met elkaar.’’ Pas toen Kim zelfstandig ging wonen en een hond wilde kopen, ontstond de vriendschap. ‘’Myra had destijds een herder, daardoor kwam ik erachter dat we beiden een passie voor dieren hebben,’’ vertelt Kim. Inmiddels zijn de twee allebei van Oss naar Loosbroek verhuisd. Myra woont met haar vriend en drie honden in de Bergmolen. Kim met haar vriend, twee honden, één kat en drie kippen in de Jan Dobbelsteenstraat.

PASSIE VOOR HONDEN

Van jongs af aan hebben Myrna en Kim al een passie voor honden. ‘’Vanaf het moment dat ik kon praten was ik al over een hond aan het zeuren,’’ vertelt Myrna. Ze groeide op tussen de honden bij haar familie. En na jaren zeuren ging haar vader eindelijk overstag en kreeg ze haar eerste hond. Ook Kim mocht geen hond. Als ze mensen buiten de hond zag uitlaten, rende ze er naartoe en liep ze een rondje mee. ‘’Komt ze weer aan, zullen die mensen hebben gedacht,’’ lacht Kim. Toen Kim op zichzelf ging wonen, samen met haar vriend was er maar één ding voor haar belangrijk: ‘’Er komt een hond, wil je dat niet dan eindigt het hier meteen,’’ zei ze tegen haar vriend. Na een maandje samenwonen was het dan eindelijk zo ver: haar eerste hond was een feit. ‘Zonder Loosbroek had de hondenschool nooit bestaan’

AAN HET WERK GEZET

De hondenschool (Fast Paws Agility) bestaat nu 2 jaar, en is opgericht toen Kim en Myrna dorpsgenootjes van elkaar werden. ‘’Als we niet samen in Loosbroek waren gaan wonen, had de hondenschool nooit bestaan,’’ weet Kim. ‘’We laten iedere dag samen de honden uit en fantaseren over elkaars visie.’’ Voorheen gaf Myrna les bij de kynologenclub in Oss, waar Kim één van haar leerlingen was. ‘’Ik vond eigenlijk dat de groepen te groot waren, je stond veel te wachten en ik dacht altijd: dit kan toch wel beter,’’ zegt Myrna. Daaruit is Fast Paws Agility ontstaan. Kim en Myrna geven alleen maar les in ‘agility’, oftewel: behendigheid. Dat is een speciale tak in de hondensport. Groepjes van vier cursisten krijgen één uur training op het trainingsveld in Milsbeek. Beide dames staan voor een eigen groep. Het doel van de cursus is dat de honden uiteindelijk een parcours zo snel mogelijk én foutloos kunnen afleggen. ‘’Het is een samenspel tussen baas en hond.’’ Veel mensen onderschatten de cursus. ‘’Na een paar lessen is het heel leuk om te horen dat de cursisten zeggen: die honden worden niet aan het werk gezet maar wíj worden aan het werk gezet,’’ lachen Myrna en Kim’’ lachen Myrna en Kim.

Tekst: Luuk van Grinsven. Foto: Maddelon Dekker