Ilma en Ellie Bongers

tweelingen-nummer

‘Met z’n tweeën voel je je sterker en heb je meer zelfvertrouwen’

De lachsalvo’s zijn buiten te horen als tweeling Ilma (l) en Ellie (r) Bongers vertellen over hoe het is en hoe het was om als een twee-eenheid door het leven te gaan. De zusjes werden onverwacht en tot grote verrassing met 5 minuten tussentijd geboren op 29-04-1957.

“Onze ouders hadden maar één naam paraat: Helma. Maar toen er twee meisjes in de wieg lagen, werd het veranderd in Ilma en Ellie, om vergelijking met het toentertijd populaire duo Helma en Selma te voorkomen, maar ook om beide opa’s zo te kunnen vernoemen.” Onafscheidelijk waren en zijn ze zeker: er gaat geen dag voorbij zonder contact en ze delen dezelfde hobby’s en doen zelfs hetzelfde werk. Natuurlijk werden ze verwisseld, soms tot vervelens toe: “Je wordt vaak over één kam geschoren en mensen zijn altijd maar op zoek naar verschillen.” Maar hilarisch was het ook: “We hebben lang met één rijbewijs gedaan, van vriendje geruild en met de carnaval mensen tot wanhoop gedreven. Dan hadden we hetzelfde kostuum en zei ik aan de bar dat ik Ilma was en te herkennen was aan mijn haarband om vervolgens op de gang de haarband af te doen en met dezelfde persoon als Ellie het gesprek te vervolgen.”

Ilma: “We waren in drie jaar tijd samen vijf keer zwanger en bevielen in het ziekenhuis, waar ze dan helemaal verbaasd reageerden… ben jij er nou alweer?!” Ellie: “Dat je altijd met zijn tweeën bent, maakt dat je je sterk voelt en meer zelfvertrouwen hebt. We waren dan ook erg ondernemend, maakten al jong verre avontuurlijke reizen, kleedden ons modern en stonden bekend om onze lef.” Ze zijn een eeneiige tweeling en misschien zelfs een Siamese omdat bij beiden een stukje van een oor ontbreekt: “Alsof we daar zijn doorgeknipt.” Telepathie kennen ze niet maar ze kopen wel vaak (bijna) dezelfde kleren en zijn met dezelfde dingen bezig, zonder het van elkaar te weten. Ze delen ook dezelfde kwaaltjes en kleine ongemakken, waarbij het dan wel opmerkelijk is dat het bij Ilma links en bij Ellie rechts zit of omgekeerd.

‘Als we uit eten gaan dan bestellen we altijd hetzelfde’

“Ilma is wel met alles het eerste,” lacht Ellie, “maar ja, ze is dan ook de oudste.” De gelijkenis is nog altijd treffend. “We gebruiken zelfs voor ons haar hetzelfde potje verf.” De twee gaan er vaak samen op uit en hebben dezelfde interesses en dezelfde smaak. “Als we uit eten gaan hoeft de ober maar een kruisje te zetten want we bestellen toch hetzelfde.” De eerste scheidslijn werd een feit toen Ilma haar Frando leerde kennen en verliefd werd. Ellie vertelt: “Ineens was ik niet meer haar maatje, met wie ze alles deelde, dat was wel slikken.” Gelukkig vond Ellie na een aantal jaar haar Frans en werden beide gezinnen met 5 kinderen samen weer net zo hecht. “Oh nee…een leven zonder haar kan en wil ik mij niet voorstellen! We willen samen oud worden,” roepen ze in koor.

Tekst: Mieke Bossers | Foto: Maddelon Dekkers