jarig met kerst

Susanne van Zandbeek-Langens

‘Ik ben een echt kerstkindje’

Susanne van Zandbeek-Langens is geboren op 24 december 1976, getrouwd met Jeroen en moeder van 3 kinderen van 17, 16 en 14 jaar. Samen met hun kippen, konijnen, geiten en een hond wonen ze sinds 2012 in Loosbroek aan de Kampweg. Ze verhuisden destijds vanuit Heeswijk-Dinther terug naar de plek waar Susanne is opgegroeid omdat ze graag ruimte om zich heen wilden.

“Ik ben een echt kerstkindje,” zegt Susanne met een lach op haar gezicht. “Ik ben 45 jaar geleden geboren in Den Bosch. Op de terugweg naar Loosbroek kwam ons pap langs de kerk waar op dat moment de nachtmis begon.” Susanne is eigenlijk haar hele leven alleen overdag jarig geweest, vertelt ze. “In de avond moest ik altijd zingen in de kerk, eerst met school en daarna met Sempre Cresendo. Mijn verjaardag werd overdag voor de familie gevierd.” Dat doet Susanne nog steeds, ondanks dat ze niet meer hoeft te zingen in de kerk weet ze dat haar ouders wel graag de kerk bezoeken en houdt ze nog gewoon aan de traditie vast. Susanne heeft het nooit erg gevonden om op kerstavond jarig te zijn. Alleen, zo vertelt ze, heeft het haar wel doen beseffen dat je, als je naar een verjaardag gaat er ook echt moet zijn. “Ik herinner me dat bezoek vaak gehaast was omdat het nu eenmaal een drukke dag was met kerstavond. Nog altijd vind ik het prima dat familie en vrienden een kort bezoekje brengen, als ze er dan ook maar echt zijn, dát is belangrijk.”

EEN MANIER VAN VOELEN

Susanne is werkzaam bij de Halm in Heeswijk-Dinther als kwaliteitscontroleur voor 12 uur in de week. Maar wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat Susanne in 2016 een 4-jarige HBO opleiding heeft afgerond als massagetherapeut (oosterse en westerse massages) en een eigen praktijk hiervoor aan huis heeft. Tevens geeft ze op bedrijfslocaties en beurzen stoelmassages. Haar praktijk heeft een mooie toepasselijke naam Lagom. “Dat is Zweeds voor leven, precies wat je nodig hebt,” verheldert de masseuse. “Geven en nemen. Het is belangrijk om goed te kunnen voelen waar cliënten mee geholpen kunnen worden, dat wordt door middel van een massagetechniek aangepakt. Door deze manier van masseren kom je dicht bij de mensen,” vertelt Susanne. Door haar eigen praktijk kan ze ook haar eigen tijd indelen maar dat wil niet zeggen dat ze dan veel meer vrije tijd heeft zoals veel mensen denken. Toch maakt ze elk jaar weer alle tijd voor een sfeervolle kerstavond. Het blijft haar verjaardag, maar tegelijk koestert ze de traditie van thee, warme chocomelk en worstenbroodjes.

Tekst: Jozette van den Helm. Foto: Wim Roefs