Jelmer en Bjorn de Vries

Tweelingen-nummer

‘Wij zijn echt in alles helemaal anders’

Jelmer (l) en Bjorn (r) de Vries (20) zijn een tweeeiige tweeling, geboren op 25-09-2003. Bjorn is de oudste, hij werd 13 minuten eerder geboren. Waarschijnlijk was het toen al bepaald: hij zou de rol van oudste op zich nemen. Hij wordt zoals dat in alle families gaat als eerste genoemd. Ook wordt hij altijd als oudste geschat en verliet de Sint Albertusschool uiteindelijk een jaar eerder dan Jelmer. En dat zijn niet de enige verschillen, vertellen ze samen.

COMPLEET VERSCHILLEND

Jelmer: “Wij zijn echt in alles helemaal anders. Zowel innerlijk als uiterlijk zijn we compleet verschillend.” Wat die verschillen dan zijn? “Nou, alles. Bjorn kleedt zich anders, hij gedraagt zich anders. Hij geeft gewoon nergens iets om.” Waar Bjorn lachend aan toevoegt: “Ja, en dat vindt Jelmer dan weer super irritant.” “Zeker,” beaamt Jelmer, “bij jou weet je nooit waar je aan toe bent. Ik ben altijd degene met wie de afspraken worden gemaakt. Ik communiceer beter. En niemand weet waar jij bent met het eten.” Bjorn licht toe: “Dat klopt, ik ben veel bij mijn moeder in Veghel zodat ik ’s ochtends iets minder vroeg op hoef voor werk. En ik ben veel bij mijn vriendin Noor. Maar ook wel een paar keer per week bij papa in Loosbroek. Dan kijk ik inderdaad waar ik eet, wat dan uitkomt.” En als ze niet op je hebben gerekend? ’‘Ach,” zegt Jelmer, “dan bakt hij gewoon een hamburger of een schnitzel en die eet hij op met een boterham. Daar geeft hij dan ook weer helemaal niets om.” Bjorn beaamt dit lachend. Of Jelmer nooit jaloers is op dit gemakkelijke en relaxte leven? “Oh nee, zeker niet. Ik houd van structuur. Bij mij is het altijd netjes en opgeruimd. Ik vraag Bjorn om terug te komen naar beneden om het aanrecht nog op te ruimen, zo zou ik niet kunnen leven.” Of Bjorn dat dan nooit irritant vindt? Weer een vrolijke lach: “Nee hoor, dat maakt me ook niet uit.”

APART VAN ELKAAR

Zijn er misschien in school of werk nog raakvlakken? Bjorn: ‘We zaten nooit in dezelfde klas. Door de combinatieklassen konden ze ons apart van elkaar indelen. Jelmer: “En in groep twee bleef ik zitten, dus Bjorn stroomde eerder door. Ik zit nu op het Sint Lucas in Boxtel, waar ik Ruimtelijke Vormgeving studeer. Over een paar maanden begin ik aan mijn afstudeerstage. Hopelijk in het buitenland. Daarnaast koerier ik twee avonden per week voor DHL. En twee avonden en op zaterdag werk ik bij Galerie en beeldentuin De Buffel en de Aquarunner, dit doe ik sinds mijn 12e. Hierna wil ik nog een HBO-opleiding gaan doen.” Bjorn: ‘Ik ben echt geen student. Vanuit de Havo ben ik uiteindelijk MBO gaan doen, maar daar ben ik mee gestopt om fulltime te gaan werken. Vanaf december ga ik bij Mars aan de slag. Hier hoop ik intern nog door te kunnen groeien. Er is geen beroep dat ik met de juiste papieren had willen beoefenen. Ik vind het prima zo.”

OUDERE BROER

Bjorn en Jelmer hebben nog een oudere broer, Lars. Is de band met hem hetzelfde? Bjorn: “Nee, dat is echt wel anders. Jelmer en ik denken over veel dingen anders, maar we begrijpen wel altijd van elkaar wat we bedoelen. Een gesprek dat voor ons nog volkomen logisch verloopt, daar raakt Lars de draad kwijt.”

Tekst: Maaike van de Langenberg | Foto: Miriam van Dijk