jeugd

Floor van Grinsven

‘Ik heb geleerd dat ik mezelf niet hoef te vergelijken met de strakke lichamen die ik tegenkom op social media’

Van jongs af aan is Floor van Grinsven (16) veel bezig met sport. Ze wilde dan ook het liefst ‘alles een keertje gedaan hebben’. Voetballen, korfballen, dansen en turnen; het bleek toch allemaal nét niet waar ze naar op zoek was. Toen ze tijdens de coronapandemie kennismaakte met de sportschool, ging het even mis. Zo kreeg ze te maken met vervelende gezondheidsproblemen. “Ik sloeg door, omdat ik te veel in mijn eigen gedachtes was. Er ontstond een controledwang met een onzekerheid over mezelf, waardoor ik niet meer wist wanneer ik het goed zou doen.”

Valkuil

Het is al ruim vier jaar geleden dat Nederland voor het eerst ‘op slot’ ging wegens de uitbraak van het coronavirus. Daardoor bleven niet alleen de voetbal- en korfbalvelden leeg, maar werden ook alle sportscholen gesloten. “Net als iedereen kon ik nergens heen door de lockdown. Ik had veel tijd over en wilde toch fit blijven, waardoor ik begon met thuisfitnessen.” Omdat niemand ergens mocht komen, bracht Floor meer tijd door met haar telefoon. “Social media was mijn grootste inspiratiebron, maar ook meteen mijn allergrootste valkuil. Het toont vaak onrealistische filmpjes van bijvoorbeeld modellen met een strakke buik. Social media schetste ‘het perfecte plaatje’ in mijn hoofd. Ik wilde er ook zo uitzien,” vertelt ze.

Passie

Er volgde een lastige periode van ‘struggelen’. “De controles in mijn hoofd sloegen een beetje door. Zo werd ik bijvoorbeeld ‘bang’ van veel calorieën en durfde geen junkfood meer te eten,” blikt ze terug. Floor kreeg uiteindelijk ondergewicht en moest naar de diëtiste en de fysiotherapeut, waar ze ging sporten onder begeleiding. “Ik kwam erachter dat sporten ook heel leuk kan zijn, en niet dat het moét. Gelukkig is nu alles weer goed gekomen, althans, ik heb geleerd dat die onzekerheden er nou eenmaal bijhoren. Ik heb geleerd dat ik mezelf niet hoef te vergelijken met de strakke lichamen die ik tegenkom op social media. Door de passie die ik heb ontwikkeld voor krachttraining kan ik mezelf het gevoel geven dat ik sterker ben dan de onzekerheden en de ‘stemmetjes’ in mijn hoofd. Ook mijn broer Daan is een soort inspiratiebron voor mij. Hij gaat ook vaak naar de sportschool en laat me zien dat het goed is om veel te eten. Dat dat niet eng hoeft te zijn en het me juist mijn doelen kan laten behalen die ik wil behalen.”

TikTok

Inmiddels gaat het weer hartstikke goed met Floor. Zelfs zo goed, dat ze meiden met soortgelijke problemen wil helpen met haar account op TikTok. TikTok is een app waarop mensen korte filmpjes plaatsen. Floor plaatst bijvoorbeeld filmpjes van haar sportschoolroutine of deelt adviezen op het gebied van voeding. Ook schrijft ze weleens motiverende gedichten die ze dan voorleest in een video. “Ik ben er in eerste instantie mee begonnen omdat ik meiden zag die dit ook deden. Ik wilde er mijn eigen draai aan geven en een reëel beeld schetsen voor meiden die met dezelfde problemen kampen als dat ik kampte. Ik weet (en zie) dat ik hier heel veel mensen mee kan helpen,” aldus Floor, die momenteel in haar examenjaar zit op het Zwijsen College in Veghel. Volgend jaar wil ze HBO Sportkunde gaan studeren. “Om toegelaten te worden op die opleiding heb ik een motivatiebrief nodig die aantoont dat ik mezelf al probeer te ontwikkelen in de sportwereld. Mijn TikTok-account vond ik hier erg goed bij aansluiten. Maar ik zie er ook echt toekomst in, het zou me leuk lijken om mensen te helpen met het volledige fysieke en mentale plaatje met sport als middel.”

ForYou

Online slaan haar video’s op TikTok soms goed aan. “Ik krijg verschillende reacties. Ik had laatst een filmpje met 450 duizend weergaven en 27 duizend likes, al moet je daar ook maar net geluk mee hebben. Het ligt eraan of je video in de ‘ForYou-pagina’ terechtkomt,” is Floor bescheiden. De ForYou-pagina is de tijdlijn waarin de populaire video’s van TikTok verschijnen. “Ik probeer me daar wel mee bezig te houden. Ik kies dan voor liedjes en hashtags die populair zijn zodat ik toch actueel blijf. Ik merk wel dat er veel mensen vast blijven hangen, en op iedere video reageren. Ik krijg heel veel positieve reacties. Ook negatieve, maar die zie ik als een leerschool om sterk in mijn schoenen te blijven staan en te blijven doen wat mijn passie is. Iedereen zal toch zijn eigen mening blijven hebben”.

Shoppen

Is sport dan het enige wat telt in Floors leven? “Nee, nee. Nu lijk ik zo’n sportfanaat,” lacht ze. “Ik hou ook van dansen en ik ben graag bezig met mijn paarden. Of iets doen met mijn vriendinnen of shoppen met mama. Ook breng ik mijn tijd heel graag door met mijn vriendje Samuel,” sluit Floor af.

Tekst: Luuk van Grinsven | Foto: Miriam van Dijk