jeugd

Dirk van der Wijst

‘Het werd of iets met meubels, of koeienboer’

“Dirk, daar ligt een stapel eikenhout. Is voor een bankje in de Parochietuin! Maak er wat moois van!”, was de boodschap van Rik Ruigrok aan zijn knecht Dirk van der Wijst (16). In 24 uur, verdeeld over drie woensdagen, stond er een pracht van een exemplaar, helemaal en alleen ontworpen door Dirk. “Op de stapel hout lag een papiertje met instructies. Ik had nooit eerder zo’n bankje gemaakt. Thuis of op school maakte ik wel ooit meubels. Voor ons mam heb ik bijvoorbeeld ooit een picknicktafel gemaakt of wat kleine dingetjes, maar nog geen bankje,” begint Dirk, die later meer uitleg geeft over ‘zijn’ bankje.

Het maken van meubels doet Dirk dus al een tijdje vanuit thuis. Dirk woont aan de Busselsesteeg op een boerderij. Nadat hij zijn diploma haalde op het Fioretti College in Veghel, twijfelde hij daarom tussen twee vervolgopleidingen. “Het werd of iets met meubels, of koeienboer. Ik was van jongs af aan eigenlijk altijd wel bezig met hout, waardoor het dus uiteindelijk Ondernemend Meubelmaker is geworden,” zegt Dirk, die volgend jaar naar het tweede studiejaar gaat. “Ik wist al meteen dat ik iets wilde gaan doen met m’n handen. Iets op kantoor is echt niks voor mij, echt helemaal niks… Ik zit op school nu al twee dagen in de theorie en dat duurt me allemaal al veel te lang,” legt hij uit.

Niet alleen op school leert Dirk de fijne kneepjes van het vak. Hij werkt namelijk al drie jaar bij meubelmakerij Herso in Loosbroek. “Toen ik nog op het Fioretti zat liep ik daar stage, daarom noemt mijn baas Rik me ook al drie jaar stagiair. Maar nu werk ik er gewoon als bijbaan. Herso is een leerzaam bedrijf, en het is mooi dichtbij. Dat scheelt ook.” Na drie werkdagen had Dirk het bankje dus al helemaal af. De reacties zijn positief. “Ze vonden het bankje mooi. En hij zat lekker, dus dan is het eigenlijk goed!”

Hoe zijn toekomst er precies uit gaat zien, durft Dirk zelf nog niet te voorspellen. “Uiteindelijk zou ik graag voor ‘m’n eigen’ willen beginnen, maar dat zien we over zoveel jaar dan nog wel.” Voor nu geniet hij van zijn jeugd. Dirk voetbalt in de JO19-1 van Sportclub Loosbroek en heeft een grote groep vrienden in het dorp, waarmee hij graag op pad gaat naar allerlei feesten en evenementen. “We komen regelmatig bij elkaar, en in het weekend zeker! We zijn er vaak wel bij op plekken waar we qua leeftijd binnen mogen komen. Bijvoorbeeld bij Kerkzicht of een kermis,” lacht hij.

Tekst: Luuk van Grinsven | Foto: Tamara van Krieken