Jeugd

Femke Nell

‘Opa zei altijd dat ik model moest worden’

Grote kans dat je Femke Nell (15) wel eens bent tegengekomen. Tot voor kort werkte ze bij Revival in de bediening, tegenwoordig is ze te vinden bij de PLUS in Heeswijk-Dinther.

ADHD

Femke is gediagnosticeerd met ADHD. Dit betekent dat ze moeite heeft met haar concentratie. Het is vaak druk in haar hoofd en ze raakt sneller overprikkeld. De afgelopen jaren heeft ze begeleiding gehad om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. “Ik heb wel zeven keer een andere begeleider gekregen. Iedereen stopte weer of ging met verlof. Dat is niet fijn, want dan ben je net gewend en heb je elkaar leren kennen en moet je weer opnieuw beginnen.” Desondanks gaat het zo goed dat de hulp sinds kort is afgeschaald. En zelfs het werken in de cafetaria, waar ze veel prikkels te verwerken kreeg, ging haar goed af. Werkgeefster Daniëlle hield hier gewoon rekening mee. Ondanks dat heeft ze toch besloten om haar werkervaring wat uit te breiden en werkt ze sinds kort in de PLUS.

LIEFDE VOOR KINDEREN, OUDEREN EN DIEREN

Na de zomervakantie gaat Femke naar het vierde en laatste leerjaar van het VMBO, zorg en welzijn. Waar anderen kampen met keuzestress na de middelbare school, is voor Femke al lang duidelijk wat zij wil gaan doen. De opleiding Pedagogisch Medewerker aan het Koning Willem I College in Den Bosch zodat zij in de kinderopvang kan gaan werken. “Kleine kinderen maken mij altijd blij, van kinderen geniet ik nog meer dan van ouderen”. Op de vraag of ze kinderen nooit druk vindt en geen last heeft van hun prikkels kijkt ze me verbaasd aan. “Nee, helemaal niet. Ze geven me juist heel veel energie. Kleine kinderen komen ook altijd meteen op mij af.” Naast de liefde voor kinderen houdt Femke ook van dieren en ze kan altijd goed met ouderen overweg. “Met mijn opa had ik een hele speciale band. Hij beschermde mij echt en we belden elkaar iedere avond. In oktober 2021 overleed hij onverwachts, dat was in de herfstvakantie. Daar heb ik nog steeds veel verdriet van. Hij zei altijd tegen mama dat ik model moest worden omdat hij mij zo knap vond. Maar dat wil ik niet hoor, dat is niks voor mij, veel te veel werk.” Naast kinderen en ouderen kan Femke ook heel goed met dieren omgaan. “Wij hebben een hond, een konijn en twee cavia’s. Hier zorg ik graag voor. Mama werkt bij Stal Bertus en als ik tijd heb vind ik het leuk om mama te helpen bij het verzorgen van de dieren.”

Ondanks haar school en drukke bijbaan is er ook nog voldoende tijd voor hobby’s en vriendinnen. “Met mijn zus heb ik een hele goede band. Zij is net 19 geworden, we hebben nooit ruzie en trekken graag samen op. En ik doe natuurlijk graag leuke dingen met mijn vriendinnen. We gaan bijvoorbeeld shoppen, logeren, maken samen schoolopdrachten, gaan een dagje naar de Efteling en we maken TikTok-filmpjes.”

Tekst: Maaike van de Langenberg Foto: Maddelon Dekkers