jeugd

Joost Hoezen

Met een ‘barrel’ naar West-Afrika

Joost Hoezen (24) is gek van techniek. Hij lost storingen op aan zogenaamde ‘natte infra’. Voor Joost betreft dat de bruggen, sluizen en aflaatwerken in het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart van Oosterhout en Den Bosch tot aan Beek en Donk. Die liefde voor techniek heeft ie wellicht van z’n vader Alfred Hoezen (getrouwd met Miranda van der Pas) die als technicus bij Mars werkzaam is. Joost begon als constructiebankwerker bij Van Lieshout Specicon maar besloot na twee jaar een andere richting te kiezen. Hij ging de opleiding Mechatronica volgen bij Stork. Na drie jaar werken én leren bij Stork is hij alweer drie jaar werkzaam als elektrotechnisch en mechanisch monteur bij dochteronderneming Istimewa.

MC DE PILSRIJDERS

“Door mijn schooltijd ben ik jarenlang meer gericht geweest op Schijndel en Heeswijk-Dinther maar de laatste jaren heb ik Loosbroek opnieuw leren waarderen. Ik voetbal na jaren weer bij Sportclub Loosbroek en hoop in de nabije toekomst ook een huis in ’t dorp te bemachtigen, mijn hart ligt overduidelijk weer in Loosbroek!” Naast voetbal is motorcross zijn allergrootste hobby. Blessures in de afgelopen jaren deden hem besluiten te stoppen. Maar niet voor lang, het crossvirus blijkt hardnekkig! Jaarlijks hoogtepuntje is de crossvakantie in Frankrijk met zijn trouwe vriendengroep. Overdag heerlijk crossen en touren, ‘s avonds gezellig aan de BBQ met een biertje. Ze noemen zich dan ook niet voor niets ‘MC de Pilsrijders’.

SENEGAL EN GAMBIA

Naast het oplossen van problemen is Joost ook niet bang voor uitdagingen. Dat bewijst hij door binnenkort samen met goeie vriend Luuk van der Wielen in een opgeknapte ‘barrel’ naar West-Afrika te rijden. “Dat doen we in het kader van het programma ‘GoForAfrica’, vertelt Joost. “Als teamleiders begeleiden we een groep ROC studenten op een avontuurlijke reis per auto naar Senegal en Gambia waar deze studenten een zeven weken durende stage uitvoeren op verschillende technische scholen daar. Met maar liefst 17 geprepareerde, gesponsorde auto’s vertrekken ze op 21 januari a.s. voor een reis van 3 weken om zo’n 7500 km af te leggen door 10 landen.

BIJZONDERE CONTACTEN

Een van die landen is Mauritanië waar uit veiligheidsoverwegingen de 17 auto’s in konvooi rijden en door militairen begeleid worden. Desondanks zijn de deelnemers verzekerd van vele bijzondere contacten en ontmoetingen tijdens hun reis. “Nu zijn we bezig een eigen team samen te stellen, de studenten voor te bereiden op hun stage, het verzamelen van sponsorgelden, het prepareren van de auto en het regelen van leermiddelen. Indien nodig worden leermiddelen per container vooruit gestuurd. De auto’s worden daar geschonken om gebruikt te worden ten behoeve van educatie, als vervoermiddel naar school of bijvoorbeeld als ambulance.”

GOEDE BESTEMMING

De auto die Joost en Luuk op de kop getikt hebben, is een rechtssturende Volkswagen Touareg uit 2006 die ze zodanig inrichten dat ze er onderweg ook in kunnen slapen. Het stuur rechts maakte dat de auto betaalbaar was. Je zou verwachten dat men in de voormalig Engelse kolonie Gambia links rijdt maar ze rijden (overwegend) rechts. Engels is gelukkig wel de voertaal en dat is handig voor de Nederlandse studenten die hun kennis willen overbrengen. Joost en Luuk zullen na aankomst nog 10 dagen daar zijn om een goede bestemming te vinden voor de auto en om een aantal scholen te bezoeken waar Luuk al in 2020 als stagiair zijn kennis van autotechniek deelde. Het duo is te volgen op Facebook, Instagram en tijdens de tocht ook nog op Polarsteps loosbroek.for.a.frika.ndel

Tekst: Jan van der Spank | Foto: Maddelon Dekkers