jeugd

Loeke Kanters

‘Liever werken dan leren’

Aan de Dintherseweg in de boerderij aan de lange oprijlaan woont de sociale bezige bij Loeke Kanters (17). Zij vertelt enthousiast over haar werk en haar leven in Loosbroek.

Samen met zus Macy en broertje Jurre is Loeke hier opgegroeid. Na het behalen van haar VMBOdiploma besluit ze verder te gaan in de horeca. “Voor mij was het een logische stap om een horecaopleiding te volgen, ik zou niet weten wat ik anders had moeten kiezen. Ik begon met een studierichting waarbij ik veel naar school moest. Met leren heb ik meer moeite dan met werken. Omdat ik geen vrije tijd meer had en daardoor te weinig kon werken, besloot ik te stoppen. Om mijn vakantie te kunnen betalen heb ik gesolliciteerd bij ‘t Pumpke.” Die sollicitatie ging heel spontaan. De moeder van Loeke nam haar mee om daar een hapje te eten, al pratende kwamen ze op het idee om hier te solliciteren en Loeke besloot meteen een balletje op te gooien. Haar enthousiasme werd beloond, de nieuwe baan was binnen.

KEIGEZELLIG

“Bij ‘t Pumpke heb ik het zo goed naar mijn zin dat ik besloot om de BBL-opleiding ‘gastheer/ gastvrouw’ te volgen. Nu moet ik één dag per week naar school en mag ik de rest van de week werken, dat past veel beter bij mij. De opleiding eist een 28-urige werkweek, ik werk 32 uur. De rest van de week heb ik toch niets te doen, dus dan kan ik net zo goed gaan werken.” Niet alleen het werk zelf maakt haar enthousiast, de collega’s en de extra sociale bezigheden leveren haar zeker net zo veel op. “Na het werk blijven we nog even zitten voor een drankje of gaan we samen op stap. Dat is echt keigezellig. Ik heb nog nooit gedacht: pff ik moet weer naar mijn werk. En als ik vrij ben denk ik vaak: ik had beter kunnen gaan werken, dat is leuker.”

TOEKOMST

Sinds haar veertiende werkt ze in de kantine van WHV, samen met haar zus en een paar vriendinnen. Verder staat ze iedere zondag op het korfbalveld. Met haar vriendinnen gaat ze graag op stap. Zo zijn ze met 11-11 in Oeteldonk geweest. “Dat was echt keigezellig, alle jeugd uit Loosbroek stond bij elkaar. Eigenlijk hadden we net zo goed hier kunnen blijven.” Maar ook in Loosbroek zelf is er genoeg vermaak. “Ik ben twee dagen naar Høken en Hakselen geweest. Op vrijdag heb ik achter de bar gewerkt en op zaterdag was ik zelf op stap. De zaterdag was het leukst. De vrijdag was wat te rustig. Als ik aan het werk ben dan wil ik het lekker druk hebben.” Loeke weet nog niet wat de toekomst haar brengt. “Of ik in Loosbroek blijf? Geen idee! Ik houd van de zon, misschien wil ik wel ooit in Spanje gaan wonen. Of een eigen kroeg beginnen, dat lijkt me echt keigezellig!”

Tekst: Maaike van de Langenberg. Foto: Tamara van Krieken .