Jong en oud

Gewoon samen

‘Samen is leuker dan alleen’

In 2018 is ‘Gewoon Samen’ aan de keukentafel geboren. “Het doel van Gewoon Samen is om jongeren en ouderen meer met elkaar te verbinden,” zegt Hanneke van Driel, samen met Eva Buné een van de initiatiefnemers. “Kinderen en ouderen worden een maatje van elkaar,” weet Eva. “Ze gaan bij de oudere thuis een praatje maken, een spelletje doen, wandelen, fietsen, jam maken of een klusje doen. Wat ze doen en hoe vaak bekijken ze samen. De kinderen gaan met plezier naar de oudere omdat ze het fijn vinden om iemand te helpen.” “Voor de oudere brengt het gezelligheid en vermaak,” vult Hanneke aan. Ze zoeken een koppel dat past. “Er wordt eerst kennis gemaakt en als er een klik is, wordt het contact voortgezet,” aldus Eva.

SUPERLEUK

Zo gaat Rosan van Weert (11 jaar) sinds een jaar bij Dineke van der Doelen (81 jaar) op bezoek. Rosan: “Het is superleuk en fijn als ik iemand kan helpen en er voor iemand kan zijn. Ik ben blij dat ik dat mag doen, het geeft mij een goed gevoel.” Dineke had in eerste instantie twijfels of ze wel mee wilde doen aan het project: “Ik kan nog goed vooruit en het is niet dat ik hulpbehoevend ben, maar samen is leuker dan alleen.” Dineke is niet zo van de spelletjes en vroeg daarom aan Rosan: “Wat zou jij graag willen doen? Rosan zei dat ze graag in de tuin wilde helpen. Dan ben je bij mij aan het goede adres. Het is voor mij leuk, maar voor haar ook. We hebben het samen getroffen!” zegt Dineke blij.

‘Je bent mijn maatje’

Hanna van Driel (11 jaar) en Fien van der Braak (85 jaar) zijn al 2,5 jaar een match. “Ik kreeg met kerst van haar een kettinkje met daarop ‘je bent mijn maatje’,” vertelt Hanna trots. Eens per week gaat Hanna naar Fien. “Vaak spelen we spellekes na schooltijd, liefst monopoly want dan kan ik winnen,” lacht Fien. Ze is erg blij met Hanna als maatje: “Ze verwent mij, het kan niet beter.” Vanwege de maatregelen rondom Corona kunnen de kinderen en ouderen elkaar niet bezoeken. “Gelukkig zijn er andere contactmogelijkheden zoals bellen, skypen, zelfgebakken koekjes in de brievenbus stoppen of een bordje eten brengen,” vertelt Hanneke. Rosan: “We missen elkaar wel.” Dineke: “Rosan belde me net nog, we hebben efkes gebuurt”.

Gewoon Samen wil graag koppels maken. Er zijn meer kinderen in Loosbroek die zich voor Gewoon Samen hebben opgegeven. Ouderen en kinderen mogen zich aanmelden bij de initiatiefneemsters van Gewoon Samen: Claudy Cornelissen, Susanne van Zandbeek, Ria van de Wijst, Toos van Boxmeer, Eva Buné en Hanneke van Driel.

Tekst: Janneke van Roij. Foto: Eveline van Uden-Buijs / Wim Roefs