jong geleerd

Raja van Dijk

Ik ben op de maatschappij gericht

Raja van Dijk (14) zat in groep 1 nog op een andere school, in Rosmalen, daarna verhuisde ze met haar ouders en broertje naar Loosbroek, naar de Bleken. Raja woont er fijn met het gezin en hun drie honden en drie katten. Haar hobby is hockey, dat is iets van het laatste half jaar, voor die tijd heeft ze één jaar gekorfbald en drie jaar gevoetbald. Ze vindt lezen leuk en series kijken. Raja zit in de derde van het vwo op het Zwijsen College in Veghel. Komend schooljaar kiezen de leerlingen voor een vakkenpakket, voor haar wordt dat waarschijnlijk economie/maatschappij. “Omdat deze richting bij me past. Ik ben meer op maatschappij dan op natuur-, en scheikunde gericht.” Ze vindt het wel jammer dat ze bij dit vakkenpakket geen wiskunde B, moeilijkere wiskunde, kan kiezen, want wiskunde vindt ze leuk. Haar schoolcarrière heeft met corona niet veel geleden. “Zelfstandig werken gaat me goed af, dat scheelt, met de vele online lessen heb ik geen moeite gehad, maar ik vind het toch jammer dat we zoveel minder naar school konden,” zegt ze nadenkend.

BASISSCHOOLJUF

Raja heeft een duidelijk beeld van wat ze wil. Na het vwo zijn haar pijlen gericht op een baan in het onderwijs en wil ze naar de PABO. Ze wil graag basisschooljuf worden van groep 8. Dat lijkt haar leuk. “Toen ik klein was wilde ik graag op de basisschool werken, maar kinderpsychologie spreekt me ook aan. Er is van alles te kiezen, ach, het zou in principe nog kunnen veranderen,” verzucht ze. Dat Raja geïnteresseerd is in wat er in de maatschappij gebeurt blijkt wel uit het feit dat ze meedoet met Model United Nations (MUN). De MUN is een internationale club die de Verenigde Naties nadoet. Op het Zwijsen zijn ze in die club actief. Er worden bijeenkomsten gehouden, tegenwoordig vooral online, waar gedebatteerd wordt over zaken die spelen in de huidige maatschappij. De internationale bijeenkomsten die voor studenten georganiseerd worden moet Raja nog even te goed houden in verband met de huidige pandemie.

GEWOON SAMEN

In de DORUS van december las Raja de oproep van Joes Kanters aan jongeren om mee te doen met de Kerncommissie. Haar interesse was gewekt; Raja verzamelde verdere informatie over de doelstellingen van onze lokale dorpsraad en heeft zichzelf aangemeld. “En nu zit ik erbij,” zegt ze. Waar Raja ook aan mee doet is Gewoon Samen. Gewoon Samen is een groep jongeren die gekoppeld zijn aan een inwoner van Loosbroek die wel wat gezelschap kan gebruiken. Zij gaan er op visite voor een praatje of een spelletje. Raja haar ‘maatje’ is Dineke van Helvoort die ze, naar eigen zeggen, al veel te lang niet heeft gezien vanwege corona.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Tamara van Krieken.