Jong geleerd

Otte Oosterholt

‘Ik zie mezelf wel als timmervrouw aan de slag gaan’

Otte Oosterholt (17) wist vanaf het moment dat ze naar de middelbare school ging al één ding zeker: ze wilde veel liever werken in plaats van elke dag met haar neus in de schoolboeken. Inmiddels werkt Otte vier dagen in de week als meubelmaker bij Herso in Loosbroek.

HOUT HERGEBRUIKEN

Otte groeide op aan de Pastoor de Grootstraat. Na hier de lagere school te hebben doorlopen ging ze naar het Fioretti College in Veghel waar ze de opleding Bouw, Wonen en Interieur volgde. Toen ze geslaagd was, begon ze meteen aan de opleiding Meubelmaken aan de Leijgraaf in Veghel. Hier zit ze nu in haar eerste jaar. “Vanuit het Fioretti moest ik een half jaar stage lopen. Op school waren we al vaak creatief bezig, ook met houtbewerking. Ik merkte dat ik dit heel erg leuk vond en daarom wilde ik daar graag een passende stage bij gaan zoeken.” Zo kwam Otte bij Herso terecht. Dat beviel haar zo goed dat ze er ook op de zaterdagochtend ging werken. “We maken er bijzondere houten meubelen waarbij we eindeloos hout blijven hergebruiken. Zo maken we niet alleen mooie meubels maar ook een mooie wereld. Daarbij ben ik heel de dag met mijn handen bezig en daar word ik heel blij van. Ik baal er soms van dat ik die ene dag in de week nog naar school moet.”

VRIENDEN EN DIEREN

Haar opleiding aan de Leijgraaf is een BBL-opleiding, dat betekent leren en werken waarbij je in dienst bent van een erkend leerbedrijf. En omdat ze bij Herso al stage had gelopen mocht ze daar voor vier dagen in de week blijven toen ze aan de Leijgraaf begon. “Mijn baas zei: ‘Dat hoef je niet eens te vragen’. En dat was toch wel een heel groot compliment.” Otte werkt bij Herso bijna met alleen maar mannen. “In het begin was het wennen maar iedereen is er heel aardig. Als je er met een open mind ingaat krijg je dat ook terug, de sfeer is goed en ik heb echt fijne collega’s.” Inmiddels is Otte gestopt met het werken op de zaterdagochtend. Dat werd toch wel wat teveel. Ze voetbalt bij WHV en ze is graag met vrienden en met dieren bezig. Wel ziet ze zichzelf later als fulltime timmervrouw aan de slag gaan. “Ik wil het liefst heel de dag met mijn handen bezig zijn, dat bevalt me nu ook heel erg goed. Als ik later dan ook nog iets met dieren kan gaan doen is het helemaal perfect,” vertelt ze met een grote glimlach.

Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Wim Roefs.