jong geleerd

BSO de Belhamels

‘We maken van elke dag een leuke dag’

Op ruim 450 locaties zetten ruim 2900 medewerkers zich met hart, hoofd en handen in voor de missie van Humankind: optimale groei en bloei van ieder kind. De Loosbroekse BSO De Belhamels is daar een mooi voorbeeld van. Dagelijks krijgen er een tiental kinderen van vier tot twaalf jaar letterlijk de ruimte om zichzelf te zijn. Er is altijd wat te doen en te ontdekken. Lekker veel buitenspelen of kliederen, of gewoon even samen genieten van een rustig momentje.

SPELENDERWIJS

De Volkelse Marjo Verwegen rijdt elke keer met plezier naar haar werk op ‘BSO De Belhamels’ in Loosbroek. Dit is haar derde schooljaar op deze locatie waar ze samenwerkt met o.a. Nelleke Minkels uit Oss. Afhankelijk van het aantal kinderen en de omstandigheden, werken ze samen of in shifts om de kinderen spelenderwijs en verantwoord voor en na school te begeleiden. “We starten de dag met de kinderen vanaf 07.00 uur met een ontbijtje, daarna gaan we een spelletje doen, of lezen we tot het tijd is om naar school te gaan. Als de kinderen weer in hun lokaal zitten bij hun leraar, gaan we alles weer voorbereiden en klaarzetten voor de middag. Dat kan van alles zijn, afhankelijk van het weer en het seizoen, omdat we het hele jaar open zijn. We werken in thema’s en seizoenen, waarbij veel afwisseling is en spontane acties genomen worden. Wanneer kinderen zelf iets aandragen, proberen we altijd mee te denken.

VERSTOPPERTJE

Als de kinderen dan weer naar de BSO komen na 14.15 uur (behalve de kinderen uit groep 1, die worden persoonlijk opgehaald) gaan ze eerst lekker buiten een frisse neus halen en kunnen ze naar hartenlust spelen op het schoolplein. Daarna is het binnen een fruit- of drinkmomentje en beginnen we met de activiteiten die we ingepland hadden voor die dag. Dat kan van alles zijn: wandelen in de parochietuin, naar het pannaveldje, karaoke, picknicken, de kinderboerderij of verstoppertje spelen in de hele school. Als kinderen het willen en er is plek voor, dan mogen ze een vriendje meenemen om mee te spelen. Zo maken we van elke dag een leuke dag. Bij ons mag een kind zijn wie hij of zij is. Uitgelaten of juist rustiger. Vrolijk en soms ook verdrietig of boos. Onze BSO is een veilige plek vol afleiding. Met de mogelijkheid om even helemaal weer tot jezelf te komen.”

Tekst en foto: Tamara van Krieken