jong talent

Lonneke Buijs

Lonneke Buijs (17) woont samen met haar vader, moeder en zus op het Vunderke 37. Naast het feit dat Lonneke voetbalt bij WHV en graag met haar vrienden afspreekt, zit ze zeker niet stil. Lonneke is namelijk al een hele tijd bezig met fotografie. Iets wat op dit moment haar hobby, opleiding en werk is. En volgens haar eigen zeggen, eigenlijk zo’n beetje haar hele leven.

SINT LUCAS

Inmiddels zit Lonneke in het tweede jaar van de opleiding Fotografie op het Sint Lucas in Eindhoven. Twee jaar geleden heeft ze Mavo afgerond op het Hooghuis
in Heesch. Ook in die tijd was Lonneke al veel met fotografie bezig. “Een vriendinnetje van mij had een camera en ik vond het superleuk om die te gebruiken. Nadat ik er zelf eentje voor mijn verjaardag had gekregen ben ik een fotocursus gaan doen. Daar zeiden ze: ‘Hier zou je echt iets mee moeten gaan doen’. Dat heeft me uiteindelijk op het punt gebracht om fotografie te gaan studeren.” Om bij het Sint Lucas toegelaten te worden moet je ook een deel van je eigen werk laten zien. Lonneke heeft hierbij haar eigen foto’s gepresenteerd en is toen toegelaten.

‘Ik ben degene achter de camera’

ORIËNTEREN

Lonneke heeft een brede interesse qua onderwerpen die ze graag fotografeert. Zo is ze nu bezig als fotografe bij de Carrousel in Uden, een bekend uitgaanscafé. “Die felle flitsen die je daar ineens in je gezicht krijgt? Ik ben degene achter de camera.” Ook loopt ze een paar keer per jaar mee met een huwelijksfotograaf, waar ze ook al een keer helemaal zelf een bruiloft heeft mogen fotograferen. Daarnaast is ze ook vrijwilliger bij de Kersouwe in Heeswijk- Dinther en heeft ze afgelopen editie van Paaspop mee vast mogen leggen. “Ik vind het heel gaaf om de hele dag op een event rond te struinen en foto’s te maken. Maar iemand blij maken met een mooi portret vind ik ook super leuk. Dus nu ben ik eigenlijk nog overal aan het rondkijken om straks te weten wat het best bij me past.”

PROFESSIONAL

Ondertussen kan Lonneke al vol trots zeggen dat het haar bijbaan is geworden. Afgelopen maand heeft ze zich dan ook ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel met haar eigen bedrijfje. “Daar ben ik heel erg blij mee want nu kan ik echt gaan groeien en is het officieel geworden.” Lonneke wil het echt goed gaan aanpakken. “Ik heb laatst een nieuwe camera gekocht waardoor ik nu ook in het donker foto’s kan maken. Verder zijn er nog wel honderden dingen die ik zou willen maar dat komt allemaal met de tijd, als ik er hard voor blijf werken,” lacht Lonneke. Plannen en dromen genoeg, die met haar doorzettingsvermogen en talent zeker gaan uitkomen.

Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Wim Roefs.