Jurien en Yorick van de Rakt

Tweelingen-nummer

‘We zijn het gewend om heel veel dingen samen te doen’

De tweelingbroers Jurien (l) en Yorick (r) van de Rakt (beiden 32) vormen een duo in Loosbroek met een opmerkelijk verhaal. Van het leiden van Van de Rakt Timmerwerken tot het voetballen bij WHV. En alsof dat nog niet genoeg is, delen ze ook nog eens dezelfde vriendengroep van vroegere schooltijden. Een tweeling met ontzettend veel gemeenschappen, maar… gelukkig zijn er toch nog wat verschilletjes tussen Jurien en Yorick.

MOOIE MOMENTEN

Jurien werd veertien minuten eerder geboren dan Yorick en is dus de oudste van de twee. Samen groeiden ze op in Heeswijk-Dinther, totdat ze op hun negende naar Loosbroek verhuisden. Yorick en Jurien werden niet alleen klasgenoten op de Sint Albertusschool, maar ook teamgenoten bij WHV. “Volgens mij kwamen we samen bij de D’tjes. Het mooiste moment was het kampioenschap met WHV 1 in seizoen 2010/11,” concluderen Jurien en Yorick. Op dit moment spelen Jurien en Yorick samen in het vierde elftal. Jurien ziet als verdediger hoe Yorick voorin voor de doelpunten moet zorgen.

TOCH WAT VERSCHILLEN

Jurien en Yorick zijn naast ploeggenoten bij Sportclub Loosbroek ook collega’s bij Van de Rakt Timmerwerken, het bedrijf dat vader Corlix van de Rakt ooit is begonnen. “Ik wist al vrij snel dat ik iets in die richting wilde doen. Na mijn opleiding Bouwkunde ben ik begonnen en sindsdien ben ik er niet meer weggegaan,” zegt Jurien. Yorick werkte vijf jaar voor defensie, maar maakte in 2014 de overstap naar Van de Rakt Timmerwerken. De gebroeders geven sinds 2021 samen leiding aan de zaak. Jurien en Yorick zijn hier zelf nuchter over. “Het klinkt apart, maar voor ons is het eigenlijk heel normaal. We zijn het gewend om heel veel dingen samen te doen.”

GEEN GEHEIME TAAL

Ondanks alle gelijkenissen willen de broers benadrukken dat ze geen speciale tweelingband hebben. Geen geheime taal of bovennatuurlijke connectie, gewoon twee broers die hetzelfde pad bewandelen, maar elk met hun eigen verhaal. Yorick woont nu anderhalf jaar in zijn nieuwe woning aan de Hanenbergsestraat, samen met zijn vriendin Nisha en zoontje Nox (1 jaar). Jurien woont in ’t Vunderke. “Ik zal hier voorlopig nog niet weggaan,” lacht Yorick. Ook Jurien heeft een vriendin, Monique uit Dongen. Of hij nog ooit afscheid gaat nemen van Loosbroek én zijn broer Yorick? “Ik ben wel een beetje aan het rondkijken. Misschien vind ik in de toekomst wel ergens anders een huisje, maar waar dat is, dat weet ik niet,” sluit Jurien af.

Tekst: Luuk van Grinsven | Foto: Eveline van Uden-Buijs