kansen

Teun Sigmans

‘We moeten samen het dorp in stand blijven houden’

Op een steen- of, toepasselijker, op een ‘balworpafstand’ van waar hij het grootste gedeelte van zijn vrije tijd doorbrengt, de voetbalvelden van SCL, woont Teun Sigmans (25).

“Nu nog bij mijn ouders en zusje Eva in het huis waar ik geboren en getogen ben, maar niet lang meer …” valt Teun maar direct met de deur in zijn nieuw gebouwde huis, iets waar hij zichtbaar trots op is. Samen met drie vrienden, Nick Buunen, Tijn Bosch en Sille van der Wielen is Teun bijna twee jaar geleden met een zogenaamd CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) begonnen en gaat hij straks wonen in een van de door hen gerealiseerde vier-onder-een-kap woningen op de Bersse Hoeve.

Teun legt uit: “Het was een langdurig en heel uitgebreid bouwproject en ik heb er enorm veel van geleerd. We hebben niet eigenhandig gebouwd, we hadden een aannemer en een architect, maar wel alles op de voet gevolgd en zelf de keuzes gemaakt, van de kleur van de muren, tot de keuken en de badkamer. Leuk om het zo zelf te kunnen samenstellen en ik wist wel wat ik wilde! Er waren drie kavels beschikbaar voor dit soort woningen en wij waren er als eerste bij, dus hadden we ook eerste keuze voor de locatie. We kijken nu aan de achterkant mooi uit op de tuin met vijver van Theo van Houtum, dus dat is top!”

Na de Loosbroekse lagere school en het Elde in Schijndel is Teun doorgestroomd naar het Koning Willem I college in Den Bosch waar hij de mbo opleiding International Business Studies heeft gevolgd. De volgende halte was de Avans Hogeschool waar hij commerciële economie heeft afgerond. Teun werkt nu sinds een jaar bij BAS World in Veghel, waar hij zijn afstudeerstage heeft gelopen en aansluitend een uitdagende baan als Business Controller aangeboden kreeg, zelfs meteen met een vast contract, wat heel fijn was voor zijn Loosbroekse bouwproject. “Ik zit daar voorlopig goed!”

De sport komt ook ter sprake: Teun voetbalt zelf in het 3e elftal en is ook inmiddels twee jaar jeugdtrainer van het team JO-16 bij SCL samen met zijn vriend Ferens Bongers. “We zeiden het vroeger altijd al tegen elkaar, dat we dat ooit wilden gaan doen. Het is leuk voor de jongens om een wat jongere trainer te hebben, dat houdt het allemaal wat luchtiger.”

Teun is ontzettend blij dat hij de kans krijgt in Loosbroek op zichzelf te gaan wonen, samen met andere jongeren om zich heen: “Er was veel belangstelling toen de kavels in de verkoop gingen maar uiteindelijk is nog niet alle bouwgrond verkocht. Het is ook zo duur tegenwoordig! Dat is wel jammer, want we moeten samen het dorp in stand blijven houden en niet allemaal weg trekken! Ik blijf in elk geval: hier ben ik geworteld en met deze buitenkans en mijn sport en vrienden in de buurt heb ik het prima naar mijn zin en blijft Loosbroek voorlopig mijn plek!”

Tekst: Mieke Bossers | Foto: Tamara van Krieken