keuzes maken

Sandra Nell

‘Elke dag is een strijd’

Sandra Nell (48) is voor veel mensen een bekend gezicht in Loosbroek. Grote kans dat je haar hebt zien lopen met haar hondje of dat je haar bent tegengekomen op de kinderboerderij. Sandra woont met haar man en twee dochters aan de Donatusstraat. Maar als het aan Sandra zelf ligt, had haar leven er toch iets anders uitgezien.

KEUZES MAKEN

Door een vermoedelijke TIA is Sandra in 2012 van de trap gevallen. Na maanden gehoord te hebben dat er eigenlijk niks aan de hand was, werd in het ziekenhuis uiteindelijk toch een scan gemaakt. Een hersenkneuzing en een bloeding aan de linkerkant van haar hersenen was het resultaat van de val. Normale dagelijkse dingen werden ineens heel erg lastig; zo raakte ze heel snel overprikkeld door geluiden en geuren. Daarbij kreeg ze last van verlammingsverschijnselen aan haar linkerkant waardoor ze meer viel. Helaas is dat niet veel veranderd. Nog steeds gaat het iedere dag om keuzes maken, ze moet minimaal twee keer per dag rusten en qua tijdsbesteding bewust keuzes maken. “Als ik naar een verjaardag ga, weet ik al dat ik de rest van de dag niks meer kan doen. Het is dus elke dag plannen en echt van dag tot dag leven. Elke dag is een strijd.”

NIEMAND ZIET HET

Kort na het ongeluk is Sandra volledig afgekeurd om te werken, dit viel heel erg zwaar. Sandra heeft jaren in de zorg nachtdiensten gedraaid. Nu is ze vrijwilliger bij kinderboerderij Stal Bertus. Ze wil graag onder de mensen blijven en is dol op dieren dus de kinderboerderij was de perfecte plek. “Daar weten ze ook wat er aan de hand is en snappen ze het als ik een keer niet kan komen.” Dat niet veel mensen van het ongeluk weten kan soms best vervelend zijn. “Niemand ziet het aan me, dus als ik ergens niet kan komen helpen, wordt soms gevraagd waarom niet, ik zit toch maar heel de dag thuis.” Toch is het belangrijk voor Sandra om elke dag iets positiefs uit de dag te halen. Zo is ze veel bezig met kunst. Een grote inspiratiebron en belangrijke steun voor Sandra was Toos Schouten. Door haar kwam Sandra in contact met kunst en schilderen en dat hielp haar heel erg. Ook haar gezin is een grote hulp, iedereen draagt zijn steentje bij en heeft veel begrip voor de situatie. “Zonder hen had ik het een heel stuk zwaarder gehad.”

PRACHTIGE PLEK

Sandra komt oorspronkelijk uit Eindhoven maar ze zou nooit meer terug willen. “In Loosbroek zit ik helemaal op mijn plek, het is fijn dat iedereen elkaar kent en het is een prachtige plek voor kinderen om op te groeien.” Sandra wandelt dan ook veel met haar hondje door het dorp, het geeft haar rust en dat maakt haar blij. Haar toekomst is nog onduidelijk, maar een ding is zeker, als het aan haar vrolijkheid en doorzettingsvermogen ligt, komt het zeker goed.

Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Maddelon Dekkers.