Kinderlintjes

Jurre, Raja, Rosan

Met een smoes waren ze door hun ouders ‘meegelokt’ naar Kasteel Heeswijk, Jurre van Helvoirt (12), Raja van Dijk (15) en Rosan van Weert (13). Ze hadden geen idee wat hen te wachten stond op zaterdagavond 19 November. Waar voor de tweede keer de kinderlintjes werden uitgereikt aan kinderen uit Bernheze die iets bijzonders hebben betekend voor de maatschappij. SP Bernheze heeft dit initiatief vorig jaar opgepakt en ook dit jaar zijn er weer kinderen die extra in het zonnetje worden gezet. Deze kinderen zijn aangemeld door een volwassene. Dat kan zijn de ouders maar soms is het iemand anders uit hun omgeving die trots is op wat dit kind doet of heeft gedaan. Ditmaal viel de eer aan negen kinderen uit onze gemeente. De kinderlintjes worden toegekend door een onafhankelijke jury die bestaat uit vijf mensen afkomstig uit alle kernen van Bernheze. Lilian Marijnissen was aanwezig om de lintjes op te spelden. Zij bedacht de onderscheiding zestien jaar geleden toen ze nog in de gemeenteraad van Oss zat. Inmiddels zit ze in de Tweede Kamer.

SPECIAAL

Waarom kregen juist Jurre, Rosan en Raja een lintje? “Ik vind het heel gewoon wat wij doen, gewoon gezellig een rondje fietsen of eventjes met elkaar bellen,” aldus Rosan. Jurre vertelt dat hij in de tuin mee helpt, “Ik wou het gewoon graag doen.” Maar het is ook speciaal wat ze doen. Zij zetten zich in voor ‘Gewoon Samen’. Dit is een initiatief uit Loosbroek waarbij een kind op bezoek gaat bij een oudere. Raja leek het ook leuk om te doen toen ze dit hoorde. En ze meldde zich aan. Iedereen kan meedoen, zowel ouderen als jongeren kunnen zich aanmelden en dan worden ze aan elkaar gekoppeld. Ze bepalen zelf wat ze ‘gewoon’ gaan doen samen.

JURYOORDEEL

Terug naar het kasteel waar de jongeren gehuldigd werden. Daar werd een juryoordeel voorgelezen waarin mooie woorden stonden. Over Rosan die vaak met Dineke gaat fietsen of samen een ijsje eten. En Jurre die bij Dora op bezoek gaat en als hij een tijdje niet kan omdat hij vakantie heeft of druk is een kaartje in de bus stopt om te laten weten dat hij aan haar denkt. Raja die ondanks haar drukke 4e leerjaar op het Zwijsen toch tijd neemt om spelletjes te spelen bij Dieneke en Marinus. “Ze zijn een voorbeeld voor de rest en het is zeer terecht dat ze dit lintje hebben ontvangen”, aldus Lilian Marijnissen. Tijdens de uitreiking werd het juryoordeel voorgelezen en kregen ze een lintje opgespeld. Ook was er een oorkonde en een brief van de burgemeester. Vol trots ging iedereen weer naar huis. Om daarna weer ‘gewoon samen’ leuke dingen te gaan doen.

Contactpersonen Gewoon Samen:
Hanneke van Driel (06-25098922), Eva Buné (06-52473698), Toos van Boxmeer (06-10691701) en Ria van der Wijst (06-51926349).

Tekst: Willemien Manders. Foto’s: Edwin Hendriks.