klimaatburgemeester

John van Krieken

‘Ik wil mensen prikkelen om duurzamer te gaan leven’

Onze klimaatburgemeester van Bernheze John van Krieken (51) heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt en probeert zich in zijn vrije tijd in te zetten voor duurzaamheid en laat anderen zien wat er allemaal mogelijk is om het klimaat te helpen.

Na het overlijden van zijn moeder is John, samen met zijn zus, vanaf zijn dertiende opgevoed door zijn vader, waarbij de familie als sociaal vangnet fungeerde. Hij kijkt met trots terug op zijn opvoeding ook al heeft hij geen onbezorgde jeugd gehad. “De familie was er voor ons. Niet zozeer met woorden maar met daden door er gewoon te zijn,” vertelt John geëmotioneerd. Na de opleiding elektrotechniek gaat John werken bij Wim van Heesch in de elektrozaak waar hij onder andere televisieschotels aansluit, elektro aanlegt in varkensstallen en in de fabriek van Vobra. Via een baan bij Paalman in Uden, Adecco en Vanderlande wordt John Electro engineer. In zijn vrije tijd was hij al met domotica (huisautomatisering) bezig en nu heeft John zijn eigen bedrijf dat Smarthome Services heet. “Mijn eigenwijsheid en het gegeven dat ik graag mijn eigen ding wil doen heeft mij doen besluiten om voor mezelf te beginnen. Ik zie in dit werk ook groeimogelijkheden omdat steeds meer mensen gebruik maken van woningautomatisering. Mijn visie is een combinatie van comfort, veiligheid en duurzaamheid,” legt John uit.

WARMTEPOMP

Op de website www.iedereendoetwat.nl meldde John zich aan als klimaatburgemeester van Loosbroek. “Ik heb dit gedaan om mensen te prikkelen om te proberen duurzamer te gaan leven, want ik geloof dat de klimaatverandering versnelt door menselijk handelen en dat we die verandering ook kunnen vertragen door menselijk handelen. Hierdoor krijgen we minder CO2 uitstoot. Maar ik ben echter geen heilige en ook wij hebben een vaatwasser en een wasdroger in ons huis aan de Krommedelseweg staan, waar ik samen met mijn vrouw Ilse en onze dochters Eva en Sarah woon. Wel heb ik mijn benzineauto vervangen door een elektrisch exemplaar, mijn CV-ketel vervangen door een warmtepomp, ons huis uit 1970 volledig geïsoleerd en zelfs onze oude eettafel is gerecycled door Herso circulaire houtbewerkers. Mijn doel is dat mensen gaan nadenken over de dingen die ze zelf kunnen doen om duurzamer te leven door hun dagelijkse routines te veranderen.

WOW-FACTOR

Het is fijn als mijn dag lekker loopt, dat mijn klanten tevreden zijn met mijn oplossingen en de dingen die ik gemaakt heb. En het is geweldig als ik bij mensen de wowfactor zie als iets werkt dat ik heb aangesloten, zoals het met één druk op de knop uitschakelen van de verlichting in huis. Ik wil geen moraalridder zijn, maar ik wil mensen wel bewust maken. We willen toch allemaal de wereld een beetje beter achterlaten dan toen we er kwamen en misschien klinkt dit heel idealistisch, maar dit is wel wat mij drijft,” besluit John.

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Gido Boets.