Lust en Leven

Lambert de Mol

‘Voor Anker’

Sinds 1970 woont Lambert de Mol aan de Krommedelseweg. Wanneer we hem interviewen is hij nog maar nét terug van zijn visvakantie in Noorwegen. “Ik ga al zo’n vijfendertig jaar naar het plaatsje Avik Brygge in het zuiden van Noorwegen.

We gaan met z’n vieren met een busje en de boot (die heet Voor Anker) erachter. Eerder altijd via Denemarken, maar dit keer voor het eerst vanuit Eemshaven. Dat is wel 18 uur op de boot, maar je hebt een slaaphutje en je komt de volgende dag relaxed aan. Avik Brygge is eigenlijk geen plaatsje. Er staan een paar huisjes en een klein appartementencomplex. Daar komen vissers uit allerlei landen. Onze boot ligt er voor de deur aan de kade. Er zijn verder geen winkels. Het dichtstbijzijnde dorp is 15 kilometer verderop. We nemen dus altijd een vriezer vol met eten mee, zodat wij die 10 dagen geen boodschappen hoeven te doen. En op de terugreis gaat de vriezer vol met zelf gevangen en zelf schoongemaakte vis mee terug. ’s Ochtends ontbijten wij eerst op ons gemak en dan gaan wij zo rond 9.00 uur de Atlantische Oceaan op. Maar niet als er te hoge golven zijn. Dan blijven we in het fjord vissen. We vissen voornamelijk op kabeljauw, pollak (familie van de kabeljauw), makreel en wijting. Tegen 12.00 uur zijn wij dan weer terug en maken wij eerst de vangst schoon en leggen de filets in de vriezer. Dan eten wij wat en ’s middags gaan wij nog een keer een paar uur vissen. Dus in de namiddag maken wij weer een lading vis schoon en dan pas is het tijd voor warm eten en ’s avonds een biertje of een Jägermeister. Ik ga steevast 2 keer per jaar 10 dagen naar dit plaatsje in Noorwegen.”

NIET ZOMAAR EEN HOBBY

Lambert en Marietje hebben elkaar leren kennen in Lunenburg en in 1969 zijn zij getrouwd. Marietje komt uit Maren-Kessel; Lambert is geboren en getogen in Loosbroek. Het huis aan de Krommedelseweg hebben zij in eigen beheer gebouwd en hun kinderen werden er geboren. Lambert heeft altijd als onderhoudsmonteur/ lasser bij de Campina in Veghel gewerkt. “Maar op mijn zesenvijftigste moest ik eruit, samen met nog 12 collega’s van de werkplaats. Want inhuurkrachten waren goedkoper. Maar ik vond het niet echt erg. Ik heb zoveel te doen. In en om huis, af en toe iets repareren voor iemand, wekelijks de eigen gevangen vis bakken. En natuurlijk af toe ook een dagje vissen; vroeger ook wel op de Noordzee en nu bijvoorbeeld in de forelvijver in Vinkel of in Appeltern. En ik ben natuurlijk alweer aan het voorbereiden voor de volgende keer naar Avik Brygge.” Marietje bevestigt wat al overduidelijk is: “Dit is niet zo maar een hobby. Vissen is echt z’n lust en zijn leven. Als hij dat niet meer kan… ”

Tekst: Wietske Piek. Foto: Gido Boets.