naar buiten

Harm den Dekker

‘Stoere mannen, hout, vuur en grote stukken vlees’

In deze bijzondere tijd maken we het thuis zo gezellig mogelijk. Gelukkig is de lente aangebroken en breidt ons leven zich uit naar de tuin. Heerlijk in het zonnetje met een lekker drankje, barbecue aan… En wie kunnen we dan beter om tips vragen dan Harm den Dekker.
Harm is de zoon van Jan en Truus den Dekker en woont in de Jan Dobbelsteenstraat, samen met zijn vrouw Anoek en kinderen Julius (9) en Benjamin (6). Koken is zijn beroep, zijn hobby en zijn passie. “Ze noemen me Kokkie en daar voel ik me prima bij! Maar eigenlijk ben ik al 16 jaar docent Koken op de Rooi Pannen.”

OM HALF ZES UIT DE VEREN

Harm heeft een voorliefde voor de barbecue. “Barbecueën is een bewerkelijk proces, dat prikkelt als je van koken houdt. Maar het is ook het hele wereldje eromheen; hout, grote stukken vlees, vuur, stoere mannen met baarden en leren schorten… en vaak een heel klein hartje,” lacht Harm. Hij begon met een barbecue van de Ikea, maar al gauw volgde een Weber en toen hij een tweedehands Big Green Egg op de kop kon tikken kon het echte werk beginnen. “Ik word nu regelmatig gevraagd om op feestjes of voor een vriendenclub te komen barbecueën.” Harm vormt samen met een paar andere liefhebbers ook een BBQ-club. “Daar laten we onze passie voor mooie wijnen en barbecueën samenkomen. Regelmatig nodigen we een specialist uit zoals een sommelier.” Harms ideale zaterdag begint al vroeg: “Om half zes begin ik met een kop koffie en steek de barbecue aan. Het vlees heeft dan al een dag in de pekel of marinade gelegen. Vervolgens doe ik wat klusjes in huis en check regelmatig de temperatuur. Aan het einde van de middag haal ik het vlees van de barbecue en drink ik een goed glas wijn in goed gezelschap. Dan ben ik een gelukkig man!”

NEEM DE TIJD

Zoals een echte leraar betaamt deelt Harm graag wat tips met ons: “De meest gemaakte fout is de BBQ tot de rand toe vullen met kolen en meteen beginnen. Ook leggen veel mensen te veel verschillende soorten vlees tegelijkertijd op de barbecue, met als resultaat dat de helft niet goed gaar is en de andere helft droog. Je kunt beter gaan voor één mooi stuk vlees.” Op de website DORUS legt Harm je uit hoe je de perfecte biefstuk van de barbecue maakt. “Een goed stuk vlees heeft verder ook niet veel meer nodig. Een lekkere salade volstaat prima. Of de huzarensalade van John. Die is zo goed, daar hoef je zelf niets meer aan te doen. Zorg voor een lekker speciaal biertje of een goed glas wijn en het belangrijkste; maak het gezellig. Geniet vooral ook van elkaars gezelschap. Uiteindelijk is eten niet meer dan de belangrijkste bijzaak!”

Check www.dorus-loosbroek.nl voor Harms tips voor de perfecte biefstuk van de barbecue.

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Harm den Dekker