nieuw in ’t dorp

Eva Repkes

‘Hier voel ik me thuis’

Eva Repkes (40) woont samen met haar man Jan en hun drie kinderen Aron (6), Arya (4) en Arthur(3) vanaf oktober 2023 in de Donatusstraat. Eva is geboren en opgeroeid in Bergen op Zoom en heeft in haar studietijd in Nijmegen, waar ze Nederlands, Grieks en Latijn studeerde, haar man Jan leren kennen. “Op vijfentwintigjarige leeftijd kreeg ik de ziekte van Pfeiffer en ben ruim een jaar ziek geweest. Ik heb mijn diploma Nederlands wel behaald maar baalde ervan dat ik mijn bachelor Klassieke talen hierdoor niet heb afgerond. En toen kreeg ik de kans om te promoveren op Nederlands en Latijn in de Gouden Eeuw. Ik ben nu docent op een middelbare school in Rosmalen en in april begin ik aan een nieuwe baan in Boxtel als docent klassieke talen.”

DAGWINKEL

Voordat het gezin Repkes naar Loosbroek verhuisd, woonde het in de Groote Wielen in Rosmalen. “Maar daar in zo’n nieuwbouwwijk heb ik me nooit echt thuis gevoeld. Toen gingen we kijken naar een ander huis in Rosmalen maar we waren het er samen niet over eens en via Funda zagen we dit huis in Loosbroek. We kwamen het dorp Loosbroek binnenrijden via de Dorpsstraat en dachten meteen ‘hier zouden we kunnen wonen’ want het dorp zag er idyllisch uit met zijn schaapsweiden en bomen die in de bloei kwamen. En dan waren er ook nog een school en een winkel op loopafstand! Dit huis heeft bovendien een grote tuin en een perceel voor een moestuin, en dat midden in het dorp. Van het kantoor hebben we een logeer-studeerkamer gemaakt. En hier voel ik me thuis want mensen groeten elkaar op straat en inmiddels ben ik ook schrijver voor Dorus.”

HUWELIJK

“Ik leer graag talen zoals Italiaans en Deens. We gaan op vakantie naar Denemarken en dan vind ik het leuk om de taal te spreken. Ik leer zo’n taal ook vrij makkelijk en de Scandinavische talen klinken zo leuk. Toen ik zeventien jaar was ben ik met een excursiereis naar Rome geweest en daar is de liefde voor Rome en de Griekse en Latijnse taal ontstaan. Ik had me voorgenomen om in Rome te gaan wonen want ik vond Rome overweldigend. Ik heb het geluk gehad dat ik dat ook een half jaar als uitwisselingsstudent heb mogen doen. Ik heb Jan later Rome laten zien en ben daar op het Sint Pietersplein ten huwelijk gevraagd.”

FANTASY

In de huiskamer staan diverse boekenkasten met complete series en uitgaven van fantasyboeken. “We lezen allebei heel veel en delen de liefde voor fantasy zoals ‘In de ban van de ring’ van Tolkien en ‘Het lied van ijs en vuur’ van de schrijver George R.R. Martin. We hebben de hele serie zowel in het Engels als het Nederlands en ook de extra geïllustreerde uitgaven. De naam Arya, van onze dochter, komt ook uit deze fantasyserie. Het is fantastisch dat er in zo’n boek een hele verzonnen wereld zit met een goed verhaal, karakters en een plot zodat je wilt weten hoe het afloopt. Zelf schrijf ik graag verhalen van tweeduizend woorden in het genre historische fictie.”

Tekst: Chantal Kanters | Foto: Gido Boets