Nieuw in ’t durp

Wilhelm van de Wijgert en Femke van der Hoeven

‘Genieten van alle planten en vogels’

Het huis aan de Groeneveldsestraat 4 viel Wilhelm vroeger al op. Als hij er langs fietste om als glazenophaler bij Lunenburg te gaan werken, dacht hij: “Als ik zo’n huis toch ooit eens zou kunnen kopen.” Vorig jaar was het zover en nu zijn Wilhelm en Femke de trotse bezitters van dit prachtig gelegen huis! “Loosbroek heeft altijd getrokken,” vertelt Wilhelm. “Ik heb er in een koor gezongen, maar ook met carnaval kwamen we er graag.” Wilhelm (60) groeide op in Heeswijk, Femke (49) werd geboren in Oss, maar bracht haar jeugd door in Eersel en Schijndel. Ze leerden elkaar kennen bij het beoefenen van hun gezamenlijke hobby: de zwemsport. Eind jaren tachtig resulteerde dat in een relatie en dit jaar zijn ze 20 jaar getrouwd.

STRANDWACHT

Hoewel Wilhelm een opleiding tot laborant in de biochemie volgde, besloot hij zijn hart te volgen en zo kwam hij uiteindelijk bij zijn geliefde zwemsport terecht, waar hij inmiddels 21 seizoenen meedraait. Hij geeft zwemlessen in het Rosmalense zwembad ‘Kwekkelstijn’. Ook Femke geeft al vanaf haar 17e zwemles aan kinderen. Voor Femke is dit pure hobby. Zij en Wilhelm geven les in Schijndel bij Neptunus’58. In het dagelijks leven werkt Femke voor Michelin op de afdeling personeelszaken. Beiden hebben een fulltime baan, al ligt door corona het werk van Wilhelm nu tijdelijk stil. In de zomer is Wilhelm strandwacht bij de Oosterplas of het Engelermeer. Dit kon hij afgelopen zomer, ondanks de coronamaatregelen, wel blijven doen.

VERREKIJKER

Femke kan erg genieten van alle planten en vogels in hun tuin. Ze schafte diverse natuurboeken én een verrekijker aan. Zo kan ze mooi meehelpen met de Nationale Tuinvogeltelling, dit lijkt haar erg leuk om te doen. Muziek maken, en dan vooral op de accordeon, loopt als een rode draad door het leven van Wilhelm. Liever noemt hij zich toetsenman. In het verleden was hij één van de leden van ‘De Die en ik’, een volkstheatergroep die bijna twintig jaar lang op Brabantse avonden optrad. Een andere hobby is het sleutelen aan motoren; zijn Harley’s krijgen daarbij de nodige aandacht. Als het weer kan gaan zij ook graag op vakantie, meestal kiezen ze voor bergachtige gebieden met water en vaak komen ze dan uit in Frankrijk. Ook skiën is een sport die zij graag samen beoefenen.

KARAKTER

Het huis aan de Groeneveldsestraat is van 1982 en Wilhelm en Femke willen in de toekomst nog wel enkele kleine duurzame aanpassingen doen. Het grootste gedeelte van het huis zal zijn originele sfeer behouden, want daarom zijn ze juist zo blij met dit huis in Loosbroek. Het huis heeft precies het karakter dat ze zochten en daarom blijft dat ook grotendeels zo!

Tekst: Caroline Lunenburg. Foto: Wim Roefs.