NIEUW IN ‘T DURP

ANKE FAULHABER

‘Werken, voetballen en Trekkertrek’

Anke Faulhaber is 28 jaar en woont sinds afgelopen juni op de hoek van de Dorpsstraat en de Loosbroekseweg. Ze groeide op in Oss, maar kwam er als tiener achter dat het dorpse leven veel beter bij haar past. Anke vertelt: “Na het VMBO wist ik niet goed welke vervolgopleiding ik wilde doen. Na veel te hebben weggestreept, kwam ik op loonwerk. Niet dat ik er veel van wist, maar iets met trekkers leek me wel grappig. Tot een leraar zie: ‘Goh, dan ben je wel echt het enige meisje, misschien is veehouderij wat voor je, dat doen wel meer meiden.’ Toen heb ik daarvoor gekozen.” Anke lacht: “Moet je nagaan, ik had toen bij wijze van spreken nog nooit een koe of varken van dichtbij gezien.”

HET BELOOFDE LAND

“Mijn eerste stage liep ik bij het varkensbedrijf van Paul van der Wielen en een jaar later bij Jan Dobbelsteen. En dat was echt wel even wennen, maar wel ontzettend leuk. Ik heb nog een blauwe maandag Agri Business en Bedrijfskunde gestudeerd, maar dat stond voor mij te ver van de praktijk. Uiteindelijk koos ik voor een deeltijdopleiding HBO melkveehouderij. In 2014/2015 heb ik een jaar bij een melkveehouderij in Denemarken gewerkt. Dat was een machtige tijd! Denemarken is rustig en relaxed en de mensen zijn heel sociaal. Het is echt mijn beloofde land. Daar ga ik ooit nog eens wonen!” Sinds 2017 werkt Anke op kantoor. Ze scheurde een pees in haar schouder en kon daardoor niet meer melken. “Toen ben ik begonnen bij MS Schippers, we verkopen producten waardoor ‘de boer beter kan boeren’. Ik werk op de Deens/Engelse klantenservice en heb het er enorm naar mijn zin.”

GEZELLIG MEEDOEN

Wanneer Anke niet aan het werk is vind je haar op het voetbalveld van WHV óf bij Trekkertrek. “Mijn zus moest jaren geleden eens voetballen in Loosbroek en vertelde me dat ze bij WHV nog een keeper zochten. Ik appte Lieke, die ik nog kende van de stage bij haar ouders. Ik mocht direct komen trainen en nu, zes jaar later, speel ik er nog. Het is een geweldige club meiden. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, zolang je maar gezellig meedoet. Iedereen hoort erbij! En onze weekendjes weg zijn legendarisch. Ik ben echt een gezelligheidsdier. Ik houd van stappen en het allermooiste vind ik de Trekkertrek. Al jaren ga ik met mijn beste vriendin naar Trekkertrek Loosbroek en dat is voor mij jaarlijks hét startschot voor een geweldig Trekkertrekseizoen door het hele land.” Afgelopen zomer vond Anke, na een oproep op Facebook, haar huidige woning. “Ik woon hier fijn. Het gemoedelijke van een dorp past heel goed bij me en het leven bevalt me prima zo: lekker werken, voetballen en gezellig naar een tentfeest met een potje bier in de hand. Heerlijk!”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Maddelon Dekkers.