nieuw in ’t durp

Maaike van de Langenberg

‘Loosbroek is tot mijn verrassing heel snel mijn thuis geworden’

Maaike van de Langenberg (30) woont bijna één jaar in Loosbroek. Geborgen achter in een boerderij aan de Dorpsstraat met uitzicht op het Jonkersbos.

De blondine is geboren in Schijndel maar opgegroeid in Dinther. Het duurde even voordat ze een ‘steady’ woonplekje vond in haar leven. Na de havo ging ze stage lopen in Noorwegen. Daarna bracht een baantje in de horeca in Den Bosch haar een appartement in die stad, weer later bracht de liefde haar een huisje in St-Oedenrode. Toen die liefde eindigde, bleef ze daar en woonde ze nog vier jaar alleen in een houten chaletje waar de paddenstoelen in de badkamer groeiden. Hoewel ze verknocht raakte aan ‘Rooi’ bleek Loosbroek toch een uitkomst. “Mijn ouders zijn bevriend met de verhuurders van dit huisje,” vertelt Maaike. “Toen het leegkwam, zochten ze iemand zoals ik, zeiden ze. Maar Loosbroek, dat zag ik toen echt niet zitten. Tegelijk moest ik wél een ander huis hebben en omdat in je eentje wat kopen in deze tijd en zelfs huren bijna onbetaalbaar is, had ik weinig keus. Ik besloot toch een keer te gaan kijken en mijn vooroordeel over Loosbroek veranderde als sneeuw voor de zon. Het is echt een héle fijne plek.”

Zonsopgang

“Ik heb Human Resources Management (HRM) gestudeerd, een Engelse term voor personeelsmanagement en werk als casemanger verzuim bij een bedrijf in Uden dat ondernemers ontzorgt. Ik heb een auto, maar ik fiets graag, daarom fiets ik ook elke dag naar mijn werk, en zelfs naar klanten als het in Uden is. Het is mentaal intensief werk, door daarna een stukje te fietsen kom ik toch vrij ontspannen thuis.” Voor de sportieve Maaike blijft het niet bij fietsen, ze houdt van hardlopen, bootcamp, zwemmen en mountainbiken. “Maar ook gewoon van uitgaan, festivals en concerten, hoor,” haast ze zich te zeggen. “En uit eten met vriendinnen. Heerlijk. Een man? Mijn sociale leven is verzadigd. Daarbij vind ik het heerlijk om alleen te zijn, ik geniet van elke dag. Zeker in Loosbroek. Waar je ook kijkt, het is allemaal mooi. Welke kant ik ook fiets, wandel of hardloop, overal is natuur. Ik ga graag ’s ochtends in alle vroegte hardlopen, met de zonsopgang en wat mist, prachtig. Mensen zijn het hier misschien gewoon, maar voor mij is het een onvoorstelbare luxe. Je bent meteen weg van de bewoonde wereld, dat is voor mij enorm rustgevend. Ik ken hier nauwelijks iemand, maar dat komt vast wel, misschien sluit ik me wel aan bij een hardloop- of fietsclubje. Loosbroek is tot mijn verrassing echt heel snel mijn thuis geworden, ik heb het echt enorm naar m’n zin hier.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Miriam van Dijk.