nieuw in ’t durp

Familie Lomans

‘We genieten elke dag van de prachtige omgeving’

Sinds 20 juli wonen Maurice (48) en Tamara (41) Lomans met hun kinderen Hugo (6 ) en Rein (4) aan de Hanenbergsestraat, het voormalig huis van de familie Bronts. Van Holland naar Brabant, van stad naar dorp.

Het echtpaar heeft elkaar ontmoet op de werkvloer in Zwammerdam en zijn vrij snel daarna gaan samenwonen in Scheveningen, dichtbij strand, duinen en bos. Voordat ze naar Loosbroek verhuisden, woonde het gezin vijf jaar in Reeuwijk. Door de overweging verbouwen of verhuizen, ontstond de wens om vrijer, meer zelfvoorzienend en duurzamer te gaan wonen. Vrienden van het stel woonden al in Heesch, en het gevoel bij deze regio was goed. En zo werd aan de makelaar de opdracht gegeven om in de buurt van de Maashorst rond te gaan kijken. Het warme welkom in deze buurt voelde meteen goed. “Er stond meteen een bord in de tuin met ‘Welkom in onze buurt’”, vertelt Tamara. “En de buurman kwam spontaan het gras maaien. Het verschil is natuurlijk het landelijke karakter. Het is echt een stukje lopen naar de buren. De school, de winkel, alles is hier kleiner, intiemer en kleinschaliger, maar dat tekent ook meteen het verbindende in het dorp.”

FAMILIETHERAPIE

Maurice is werkzaam als systeemtherapeut bij Ipse de Bruggen in de regio Den Haag. Als MDFT- (Multidimensionale familietherapie) therapeut en supervisor, behandelt hij jongeren met een licht verstandelijke beperking (en hun familie), die dreigen te ontsporen op het gebied van verslaving, schooluitval en delictgedrag. Daarnaast is Maurice ook MDFT-trainer en leert hij nieuwe therapeuten de kneepjes van het vak. Tamara werkt bij een kleine zorginstelling in Woerden. Als orthopedagoog is zij gespecialiseerd in het behandelen van trauma en depressie middels CGT/EMDR (Cognitieve gedragstherapie). Naast individuele therapie helpt zij gezinnen waar sprake is van opvoedproblematiek. Tamara helpt ouders om in hun kracht te komen en weer balans en regie te ervaren. Ze is een voorstander van holistisch werken en werkt volgens de richtlijnen van de leefstijl geneeskunde en positieve psychologie en pedagogiek. Niet klachtgericht, maar mens- en systeemgericht. Met elkaar onderzoeken waar de oorsprong van een klacht zich bevindt en alle levensgebieden onder de loep nemen. Het idee van een praktijk aan huis wordt dan ook zeker overwogen.

ROMMELMARKT

Inmiddels hebben Maurice en Tamara hun tuin beschikbaar gesteld aan het kunstfestival van de BKK, heeft het gezin deelgenomen aan de kindervakantieweek, zijn de kinderen gestart op de Sint Albertusschool en heeft Tamara haar slag geslagen op de rommelmarkt. Zo leren zij langzaamaan Loosbroek steeds beter kennen. Verder houden ze van het Bourgondische leven; wijn (proeverijtjes) en lekker eten. Maurice stapt met regelmaat op de motor. “We zijn helemaal thuis en genieten elke dag van de prachtige omgeving en het groen om ons heen.”

Tekst: Miranda de Mol. Foto: Miriam van Dijk.