Nieuw in ’t durp

Karel en Nin

‘Het is even wennen aan het dialect’

Vijftien jaar lang hebben Karel Hoffesommer (68) en Nin van Nin (70) in een paradijsje in het mooie Belgische land vlakbij de Franse grens gewoond. In een chateau dat gebouwd is op de grondveste van een oud mottekasteel. Sinds kort wonen ze aan de Bleken 2. De twee zijn dol op kunst, geschiedenis en natuur.

ADVISEUR

Nin is geboren in België in het plaatsje Haacht tussen Mechelen en Leuven. Ze ging in Brussel naar school en volgde een kunstopleiding en later de opleiding kunstzinnige therapie in Utrecht. Dat beroep heeft Nin uitgevoerd tot in 2001, daarna is ze begonnen als zelfstandig professioneel beeldend kunstenaar met vele tentoonstellingen in Europa. Tot corona, toen is Nin met pensioen gegaan. Maar daarmee is het maken van kunst niet gestopt. Ze heeft tijdens corona nog een installatie gemaakt met schilderijen, muziek en licht rond het thema ‘verlies van dierbaren’. Dit als vrijwilligster, professioneel werkt ze niet meer. Karel komt oorspronkelijk uit de buurt van Nijmegen net over de grens. Hij heeft civiele techniek aan de universiteit van Aken gestudeerd, met als specialisatie dijken en waterbouw. Hij woonde in Vaals. Karel heeft altijd in Nederland gewerkt. Bij een ingenieursbureau heeft hij geadviseerd bij het onderzoek naar de staat van de polderdijken, de maasdijken en heeft hij geadviseerd bij de aanleg van de Flevo spoorlijn. Karel studeerde tussendoor bedrijfskunde in Rotterdam. Hij werkte onder andere bij het ingenieursbureau van de gemeente Den Bosch. Zijn laatste functie was algemeen directeur Stadsbeheer van de gemeente Breda.

AVONTUUR

Nin kreeg de kans om in Frankrijk (Metz) in een kasteel een atelier te hebben, met een kunstgalerie. Nadat Nin last kreeg van een auto-immuun ziekte, waar ze nog regelmatig mee kampt, werd in België een woning gevonden in het plaatsje Tournai (Doornik). Karel stopte met werken. Nin gebruikte de beroemde Doornikse steen om te beeldhouwen. Het is een uitzonderlijk harde steensoort die moeilijk te bewerken is. Zwaar werk, maar op haar lijf geschreven. Nin bewerkte de stenen voor exposities of in opdracht. Nin is in 2019 tot ridder van Tournai geslagen, als dank voor haar kunstbijdrage aan de stad. Beiden zijn gefascineerd door planten en hun geschiedenis. Hun huis had al een prachtige natuurlijke tuin, Karel en Nin creëren er een voedselbos. België was een droom, maar door de coronapandemie konden ze de kleinkinderen niet meer zien. “Onze dochter had inmiddels een huis gekocht in Tiel. Wij besloten ook in deze regio te zoeken. Het was een hele speurtocht in een rare huizenmarkt. Dit is het geworden mét grote tuin.” vertellen ze enthousiast. Ze wonen sinds kort in Loosbroek, het is even wennen aan het dialect, maar ze gaan dit avontuur vol enthousiasme aan! Op de deurmat prijkt het geblokt wit en rood van Brabant, ook de kleuren van Utrecht en Tournai die hen vanuit het verleden dierbaar zijn.

www.ninart.nl

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Miriam van Dijk.