NIEUW IN ‘T DURP

Hessel en Annemein Zondervan

‘Wij vermaken ons hier wel’

Een  verbouwinkje? Binnen de muren van het voormalige huis van de familie Dekkers aan de Bergmolen is niets meer hetzelfde. Muren eruit en op een andere plek erin, andere badkamer, andere keuken, deuren op andere plaatsen… Hessel en Annemein Zondervan, allebei 66, bivakkeren sinds drie maanden op de bovenverdieping van hun nieuwe onderkomen dat totaal wordt gerestyled. “We doen dat maar meteen goed.” 

De Korte Putstraat

Hessel is geboren in Sneek en ook Annemein heeft Friese roots. Hessel maakte carrière als jurist/advocaat, Annemein werkte bij de Rabobank. Het werk van haar man zorgde voor de nodige verhuizingen door het land van Groningen via Rotterdam en Gorinchem naar Deil. “Dat laatste was onze eerste kennismaking met een klein dorp. Dat beviel goed. We hebben daar bijna 22 jaar gewoond en vrienden gemaakt. Daar hadden we ook de loop naar Den Bosch, het gemoedelijk en bourgondische trekt ons bijzonder, van de Sint Jan tot carnaval en de Korte Putstraat. In Deil woonden we in een oud Betuws boerderijtje met een rieten kap en hooiberg, met een tuin waar we nogal veel werk aan hadden. We besloten nog één verhuizing aan te gaan naar een huis met een mooi uitzicht en geen onderhoud. En dat in een straal van 30 km rond Den Bosch waar we graag zijn. We hebben anderhalf jaar gezocht, tot dit voorbijkwam.” 

Pootaardappelen

En de sociale contacten die je achterlaat? Ach dat kostte niet zoveel kruim,” vertelt Hessel. Familie van Annemein woont in Hongarije, ik heb een oudere zus in Hoofddorp, we hebben geen kinderen, en voor echte vrienden speelt afstand geen rol. Daarbij zijn we reislustig en daarmee niet zo honkvast.” Het echtpaar heeft door het werk van Hessel heel veel van de wereld gezien. “Als beginnend advocaat kreeg ik in drie maanden 70 echtscheidingen op m’n bureau,” blikt Hessel terug. “Dat sprak me toch niet zo aan. Toen heb ik me gestort op het ondernemingsrecht. Dat was een enerverende periode in ons leven. Ik zat in die tijd heel veel in het vliegtuig. Soms moest ik één dag weg, soms drie maanden. Dat ging vaak om pittige onderhandelingen. Zo werkte ik lang in Moskou en kwam ik in de presidentiële vertrekken van het Kremlin, dit om een betaling krijgen voor een groot aantal tankers vol met door Nederlandse boeren geleverde pootaardappelen…”

Kunstgeschiedenis

Ruim 8 jaar geleden zijn ze allebei gestopt met werken en dat doen zij niet samen alleen met in het zonnetje zitten en genieten van het fraaie uitzicht over de Loosbroekse velden. Naast de pittige verbouwing van hun huis volgen ze nog drie ochtenden in de week cursussen aan de volksuniversiteit in Den Bosch, zij filosofie, hij geschiedenis en samen kunstgeschiedenis. Daarnaast fietsen en wandelen ze graag en trekken ze er dagjes op uit om samen te gaan golfen. 

“We doen graag mee in de plek waar we wonen,” besluit Annemein. “Wat ons betreft gaan we hier écht meedoen. We hebben al meegedaan met de Loosbroekse kwis en we zijn natuurlijk naar de uitslag geweest waar we ook weer leuke mensen hebben ontmoet. Ik ben bij de yogaclub op maandag in de Wis, we hebben leuke buren, nee, wij vermaken ons hier wel…”