Nieuw in ’t Durp

Arek van Schaijk en Sophie van Berkel

Arek van Schaijk (34) en Sophie van Berkel (26) wonen sinds september vorig jaar in de Stellingmolen, nu nog met alleen poes Maeve, maar daar komt binnenkort verandering in. Eind oktober verwachten Arek en Sophie hun eerste kindje.

Arek werd geboren in Polen, maar nog voor zijn eerste verjaardag verhuisde hij naar Nederland. Hij groeide op in Geldrop en verhuisde later naar Eindhoven. Sophie is geboren en getogen in Sint-Oedenrode en woonde in Den Bosch voordat ze ging samenwonen met Arek in Eindhoven.

Sophie en Arek ontmoetten elkaar drie jaar geleden. “Tijdens onze eerste date spraken we af; we rijden alletwee vanuit huis weg en daar waar we elkaar treffen gaan we wat drinken. Dat werd een parkeerplaats in Vught,” lacht Arek, “Sophie was duidelijk later vertrokken dan ik.”

Na een aantal jaren te hebben samengewoond besloten ze op zoek te gaan naar een huis in een dorp. “Op een gegeven moment kom je in een andere fase en we zagen het niet zitten om onze toekomstige kinderen in de stad te laten opgroeien.” Het stel woont heerlijk in Loosbroek, maar toch stond ons dorp in eerste instantie niet hoog op het verlanglijstje. Arek vertelt: “We gingen een huis bezichtigen in Uden, op het plaatje was het prachtig, maar in praktijk bleek het enorm krakkemikkig. Ik had dit huis hier in Loosbroek al op het oog op Funda en op de terugweg vanuit Uden zei ik tegen Sophie; kom we rijden er gewoon even langs.” Sophie was minder enthousiast. “We reden hierheen, over alleen maar kleine landweggetjes. En ik dacht nog: pfff … alleen maar koeien overal en tractoren onderweg. Totdat we door de Hanenbergsestraat reden en ik het prachtige aanzicht van deze wijk zag! Toen we de wijk inreden zag ik kinderen spelen op straat en geboortebordjes in tuinen. Ik was verkocht.” En die landweggetjes en koeien? “Ik zou niet meer anders willen.” Het huis was instapklaar toen Sophie en Arek het kochten. “We hebben alleen wat geverfd. En natuurlijk onlangs de babykamer ingericht.” Nog een weekje werken en dan gaat Sophie met verlof. “Ik werk als onderwijsassistent op het speciaal onderwijs, fantastisch werk én ik heb een superlieve klas.”

Arek werkt als Solution Architect bij Archipel Academy. “Wij ontwikkelen onder andere leerplatforms. De tijd van 6 jaar lang leren en daarna alleen nog werken is niet meer van deze tijd. Je moet blijven groeien en leren. Onze platforms en oplossingen faciliteren dat. In mijn werk bedenk ik technische oplossingen voor complexe vraagstukken!”

Sophie is naast haar werk vrijwilliger bij een wooninitiatef voor mensen met een verstandelijke beperking in Sint- Oedenrode. “Ik ben vrijwilliger voor specifiek één bewoner, die ik regelmatig meeneem voor een uitje. Maar als het even kan neem ik ook graag een van de andere bewoners mee. Een tijdje geleden nog naar PSV. Ze hebben het er nog altijd over.” Sophie heeft Arek aangestoken met haar vrijwilligerswerk. “Ook ik genoot van die avond bij PSV. En ik heb enorm veel bewondering voor wat Sophie doet.” “Ik vind het gewoon belangrijk dat deze mensen niet vergeten worden,” verklaart Sophie.

Naast hun (vrijwilligers)werk genieten Sophie en Arek van het leven. “Lekker naar het terras, samen Formule 1 kijken, sporten, dingen ondernemen met onze families…” Sophie is vaak druk in de weer met haar vele kamerplanten en samen koken ze graag. “En nu met deze fijne tuin is lekker uitgebreid BBQ-en daarbij gekomen. We streven ernaar om minstens twee keer per jaar lekker op vakantie te gaan, meestal op de bonnefooi. Tentje mee en gaan. We plannen niet zoveel. Al zal dat misschien straks wel anders worden als de baby er is …” besluiten Arek en Sophie lachend.

Tekst: Cindy van Haaren | Foto: Wim Roefs