Nieuw in ’t durp

Familie Dahmen

‘Het voelt hier echt als thuiskomen’

Owen Dahmen en Linda Valk kochten halverwege dit jaar de boerderij van Marie van Zutphen aan de Dorpsstraat 96. Sinds 3 juli wonen ze er samen met dochters Quincy (13 jaar) en Jolien (10 maanden). Owen (36) en Linda (34) zijn beiden geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch, woonden jaren op de Kruiskamp en hebben nu de grote stad verlaten voor het kleine dorpje Loosbroek.

Lunenburg

“Mijn eerste kennismaking met Loosbroek was discotheek Lunenburg. In mijn puberteit ging ik regelmatig samen met een vriendin naar Loosbroek om daar op stap te gaan,” vertelt Linda. “Trouwens, Loosbroek was sowieso niet geheel onbekend voor mij, mijn ouders hebben jaren op camping De Wildhorst gestaan met hun caravan.” Linda is fysiotherapeute van beroep en werkt parttime bij een praktijk in Rosmalen. Maar ze werkt ook als zelfstandig ambulant fysiotherapeute. “Ik behandel vooral ouderen of minder validen die niet of nauwelijks de mogelijkheid hebben om naar een praktijk te komen. Die behandel ik aan huis. Nu nog met name rondom Den Bosch, maar daar kan Loosbroek natuurlijk prima aan toegevoegd worden”, lacht Linda. Ook Owen is zelfstandig ondernemer. Hij heeft een eigen bedrijf in metaalbewerking, lassen en slijpen maar ook houdt hij zich bezig met het renoveren, repareren en onderhouden van daken. Van het relingwerk op jachtschepen, gave interieurs in restaurants, stalen kozijnen of tafelpoten, hij heeft het allemaal gemaakt. “En binnenkort kan ik ook aan de slag met een stalen pui voor de achtergevel van onze eigen boerderij,” vertelt Owen.

Op de fiets naar Den Bosch

Ook dochter Quincy heeft het prima naar aan zin in Loosbroek. Ze zit vanaf de zomervakantie op de middelbare school in Den Bosch. “Ik fiets 29 kilometer per dag naar het Helicon en weer terug op mijn gewone fiets”, vertelt Quincy trots. “Misschien zijn er wel meer kinderen die vanuit Loosbroek naar Den Bosch gaan en kunnen we mooi samen fietsen.” Quincy maakt aardig wat sportieve kilometers elke dag, maar heeft nog genoeg energie over om misschien wel in Loosbroek te gaan voetballen.

Paardenstallen

De verbouwing van hun huis is een meerjarenplan. “We willen zoveel mogelijk zelf doen en we willen zoveel mogelijk authentieke details bewaren of zelfs terugbrengen. Ach, we hebben de tijd en kunnen nu al prima wonen,” aldus Owen. Zodra ze in het huis trokken is er al veel gebeurd, zoals het vervangen van leidingen en het isoleren van de buitenmuren. Op dit moment is Owen bezig met het in orde maken van twee paardenstallen in de veldschuur, zodat de paarden van Linda, die nu nog bij Stal Kaathoven in Vinkel staan, ook naar Loosbroek kunnen verhuizen. “Maar naast het harde werken genieten we ook vooral van de rust en de omgeving. En natuurlijk op z’n tijd gezellig met vrienden of familie buiten eten met een haardvuurtje aan. Het voelt hier echt als thuiskomen.”

Tekst: Miriam van Dijk. Foto: Gido Boets.