nieuws

Gemeente plaatst flitspalen voor fietsers

Op veler verzoek gaat de gemeente Bernheze in Loosbroek acht mobiele flitspalen voor fietsers plaatsen. Dit om de snelheid in het dorp te reduceren. De gemeente heeft deze pilot, een regeling waarmee je je geen zorgen meer hoeft te maken voor te hard rijdende fietsers, deze maand bekrachtigd. Het betreft een buitengewoon innovatieve en unieke oplossing die zorg moet dragen voor een veiliger verkeer voor iedereen in de bebouwde kom van Loosbroek. Een rigoureuze, maar nodige aanpak omdat het steeds drukker wordt op de wegen in deze kern. Meer mensen hebben een elektrische fiets en er gebeuren vaak ongelukken omdat mensen te hard fietsen. De gemeente wil daarom de snelheid in de kern gaan reduceren door flitspalen te plaatsen en heeft hiervoor een bedrag van € 32.000,- gereserveerd. Vanaf zaterdag 1 april zullen de flitspalen worden ingezet op verschillende fietszones waar maximaal 10, 15 of 25 km/u mag worden gefietst.

PLEZIERFIETSERS

“Met name door de Dorpsstraat en Schaapsdijk komt dagelijks woon-werkverkeer met grote snelheid, soms tot 50 km per uur door ons dorp geracet,” laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Maar ook plezierfietsers en toeristen ondermijnen met een te grote snelheid met regelmaat de veiligheid van het dorp. Dat geldt ook voor de lokale wielerclub die meerdere keren per week met onacceptabel hoge snelheden door de straten rijdt. Uit meerdere meldingen blijkt dat ze met regelmaat ‘opschakelen’ en een wedstijdje houden om als eerste terug te zijn en daardoor zo hard mogelijk door de straten te rijden waar op dat moment ook gewoon mensen wandelen of op een normale fiets op weg zijn. De klachten stapelen zich op en hier moet paal en perk aan worden gesteld. Daarnaast is er melding gemaakt van een bewoner die dagelijks met luide muziek door het dorp fietst. Ook hiertegen zal in het kader van veiligheid verbaliserend worden opgetreden.”

Snelheidsoverschrijding:
– 5 km/h: € 32,-
– 10 km/h: € 69,-
– 15 km/h: € 133,-
– 20 km/h: € 188,-
– 25 km/h: € 252,-
– 30 km/h: € 329,-
– Meer dan 30 km/h: strafbeschikking.

EEN INNOVATIEVE EN UNIEKE OPLOSSING DIE ZORG MOET DRAGEN VOOR EEN VEILIGER VERKEER VOOR IEDEREEN IN DE BEBOUWDE KOM VAN LOOSBROEK