oekraïne

Hulpacties

In het hele land is steun voor mensen uit Oekraïne. Kinderen, artiesten, sportclubs, kerken en vele anderen dragen met hartverwarmende initiatieven bij aan de Giro- 555 actie. Ook Loosbroek deed mee. Er wapperen geel- blauwe vlaggen, dorpsgenoten zetten hun deuren open voor vluchtelingen, anderen zamelden geld en goederen in om het getroffen land te steunen.

FLESSENACTIE

Op onze basisschool werd het nieuws van de dag besproken, daags na de grote tv inzamelingsactie voor Oekraïne. De kinderen bespraken daarna samen wat ze zelf zouden kunnen doen om de mensen in Oekraïne te helpen. Fem Habraken (10), Jurre van Helvoort (11) en Silke van Schijndel (10), besloten spontaan een flessenactie op te zetten. De kinderen trokken buiten schooltijd een paar dagen door de straten in hun buurt om lege flessen op te halen en het statiegeld te doneren aan giro-555. Hun inzet leverde het mooie bedrag van 66,10 euro op.

30 TON HULPGOEDEREN

Lichtpunt HDL heeft samen met Bernheze Lichtpunt een Humanitaire hulpactie voor Oekraïne gehouden in samenwerking met een Oekraïens gezin in Loosbroek. Ook Loosbroek voelt zich sterk verbonden met de slachtoffers van Oekraïne. Bij de Protestantse kerk en R.K kerkportalen zijn in tien dagen, 30 ton hulpgoederen gebracht. Medisch, persoonlijke hygiëne, levensmiddelen, beddengoed. Dit is met twee grote bakwagens naar het Heilige Huis Orzysz gebracht. Bij de Stichting Caritas Diecezji Elckiej geven vrijwilligers en pastoors hulp om de goederen te bezorgen bij een weeshuis en vele Oekraïners die in armoede leven. Daarnaast helpt Lichtpunt om Oekraïense vluchtelingen onder te brengen bij gastgezinnen en gaat hiervoor bijeenkomsten organiseren.

Tekst: Mathieu Bosch.