ondernemer

Kevin Vullings

‘Hier is het nog traditie om met heel de familie gezellig friet te halen’

Vullings Smulhoek aan de Dorpsstraat is een echt  familiebedrijf, met aan het roer Kevin Vullings (bijna 24),  zijn tweelingbroer Mark, hun zusje Ilse (15), moeder  Patricia, vader Eddy en oom Kelly. Vullings Smulhoek is  niet hun enige zaak. Kevin vertelt: “We hadden al langer  het idee om met z’n allen een eigen onderneming te starten  en dan bij voorkeur in de horeca. Ons avontuur begon in  2019 in onze woonplaats Middelrode. Mijn moeder zag  op Facebook dat ‘Giel’s Friture’ te koop stond, de bekende  verbouwde SRV-wagen die op een vaste plek in het dorp  staat. Mijn moeder stuurde een berichtje in de groepsapp:  ‘Dit is misschien wel iets voor ons.’ Nog geen drie weken  later was het beklonken. Het grote voordeel van onze  grote club van familie is dat we konden starten zonder  verder personeel. 

Midden in coronatijd kwamen we een evenementenkar  tegen die we voor een mooie prijs konden kopen.” Kevin  vertelt lachend: “Een buitenkansje, alhoewel … we kwamen  er al gauw achter dat we er een hele meter af moesten  halen zodat hij niet meer op de weg stuiterde. Dus hup …  de slijptol erin. We knapten de wagen op en bouwden een  website. Inmiddels hebben we al op veel mooie feesten en  partijen gestaan. 

Vullings Smulhoek begon net na de eerste coronagolf met  een telefoontje van de makelaar, van wie we ook de SRVwagen  kochten. ‘Rob Lunenburg zoekt iemand voor de  cafetaria, mensen missen het frietje op vrijdagnacht.’ Ook  dit zagen we als een mooie kans. In het begin ging het enkel  over de avonden dat Lunenburg open was, later kwam de  vraag of we ook buiten de openingstijden van Lunenburg  Events & More open wilden gaan. We besloten: wie niet  waagt, wie niet wint en gingen ervoor.” 

Met drie zaken kon het aannemen van collega’s niet uitblijven. Buiten de familie werken er nog eens acht  collega’s. “We zorgen ervoor dat iedereen overal kan  werken, zodat we een multi-inzetbaar team hebben. Al zijn  hier in Loosbroek mijn broer Mark en een collega vaak wel  de vaste gezichten in het weekend.” Het was in Loosbroek  wel even wennen. “Loosbroek is natuurlijk een stuk kleiner  dan Berlicum/Middelrode. Wat leuk is, is dat veel mensen  nog de traditie hebben om met heel de familie gezellig friet  te halen. Ook komen wij graag bij de Dagwinkel, leuk zo’n  echte dorpswinkel!” 

‘Soms zit de satésaus tegen  het plafond na zo’n avond’ 

Het bakken van de friet voor zowel de Loosbroekse  inwoners als bezoekers van Lunenburg zorgt voor lange  werkdagen op vrijdag en zaterdag. “Vaak zijn we om  half twee op de zaak en om half vijf ’s nachts weer thuis.  Vervolgens staan mijn moeder en ik om half 10 weer in de  Smulhoek om schoon te maken, soms zit de satésaus tegen  het plafond na zo’n avond. Het is druk, maar geeft vooral  energie. Het leuke aan onze onderneming is dat we het  echt met z’n allen doen. Elk jaar bezoeken we de Horecava,  dat is een feestje. Ons pap vindt daar niet zoveel aan, dus  meestal nemen we opa mee. Opa en oma springen sowieso  regelmatig bij.” 

Een druk bestaan zou je zeggen, maar de familieleden  doen nog veel meer. “Mijn vader werkt ook als bouwer van  maatkeukens, mijn zusje zit nog op school en mijn broer is  elektricien. Dat is heel handig, hij zorgt voor alle reparaties.  Zelf studeer ik Rechtsgeleerdheid aan de universiteit van  Tilburg. Na dit jaar mag ik een master gaan doen. Er zijn  verschillende dingen die ik interessant vind; fiscaal recht,  contracten- en aansprakelijkheidsrecht of misschien  studeer ik wel door voor advocaat. Maar je zult me later  niet op de Zuidas tegenkomen, ik wil graag iets betekenen  voor de minderbedeelden en dicht bij de mensen staan.  Ik vind het een voorrecht dat ik kan en mag studeren. Ik  begon op vmbo-t en deed daarna een mbo-studie op de  dansacademie. In het laatste jaar moesten we als project  een bedrijf oprichten, dat vond ik heel interessant en ik vond  19 jaar ook wat jong om al aan het werk te gaan. Ik besloot  hbo-rechten te gaan doen alhoewel ik het wel spannend  vond, want zou ik dit wel kunnen? Maar mijn moeder  steunde me en zei: ‘probeer het. Mocht het niet lukken,  dan ben je in elk geval weer een hoop wijzer geworden.’  Toen het hbo me goed af ging, bedacht ik me: dan moet de  universiteit ook lukken,” lacht Kevin. 

“De bedoeling is dat Mark en Ilse de zaak, als mijn ouders en  oom later met pensioen gaan, zullen overnemen. Maar ik blijf  hen ondersteunen met de boekhouding en administratie.  Dat vind ik heerlijk. Het klinkt misschien gek; maar als ik  gestrest ben, maakt dat me rustig. Het is echt een hobby.” 

Tekst: Cindy van Haaren | Foto’s: Wim Roefs