ondernemer

Frank van der Locht

‘Het belangrijkste is dat je voor de mensen iets moois kunt maken en dat mensen er blij mee zijn’

Aannemer Frank van der Locht woont met zijn vrouw Jacha en hun drie kinderen Teun (19), Fieke (17) en Mees (15) aan de Dorpsstraat 58 in de boerderij die vroeger van zijn vader en moeder was en waar hij dus opgegroeid is. “Een aantal jaren geleden zijn wij in de boerderij gaan wonen en mijn ouders zijn toen verhuisd naar het huis naast ons (waar vroeger mijn opa en oma woonden). Ons pap is inmiddels overleden. Ons mam woont nu nog naast ons.

Ons pap was boer en was altijd bezig op de boerderij. Boer worden zag ik daarom, denk ik, niet zo zitten en ik ging naar de mavo. Na de mavo ben ik naar de MTS gegaan en heb daar werktuigbouwkunde gedaan en later nog autotechniek. Ik heb toen een tijdje in een garage gewerkt. Maar ’s avonds werkte ik al in de bouw en ik merkte: timmeren ligt me beter. Daarom ben ik toen de opleiding voor timmerman en daarna voor aannemer gaan volgen.

Twaalf jaar geleden ben ik mijn eigen bouwbedrijf begonnen. We werken momenteel met een ploegje van zo’n vijf man op de bouw. We hebben vaak vijf of zes klussen tegelijkertijd onder handen. Dat werkt het fijnste, omdat je niet op alle plekken tegelijk vooruit kunt. Als aannemer ben je voor veel verschillende dingen verantwoordelijk: voor het personeel, dat zij goed werk afleveren en elke dag werk hebben, maar ook voor de onderaannemers, zoals bijvoorbeeld de schilder of de elektricien. Het is aan mij om het overzicht te bewaren over alles wat er moet gebeuren: zorgen dat iedereen op het goede moment op de juiste plek is, ervoor zorgen dat de materialen op tijd komen en altijd vooruitkijken naar de volgende klus die nog moet gebeuren.

“Dat vind ik ook leuk om te doen: vooruitkijken en oplossingen bedenken om zo gemakkelijk mogelijk te kunnen werken, zoals bijvoorbeeld: hoe krijgen we die platen toch door de dakkapel naar binnen? Dan sta ik ’s avonds in mijn loods op het erf een speciaal platform te lassen om de volgende dag die platen naar binnen te kunnen hijsen bij de woning waar we bezig zijn.

Mijn dagen zien er ongeveer als volgt uit: van zeven uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags ben ik op de bouw te vinden. Aan het einde van de werkdag moet er nog gelost en geladen worden voor de volgende dag. En ’s avonds en in het weekend zit ik dan vaak op kantoor of ben ik buiten bezig. De avond is ook voor het klantencontact, maar ik ben eigenlijk altijd bereikbaar. Dat vind ik belangrijk.

We hebben echt allerlei soorten bouwprojecten: renovatie, nieuwbouw en verbouwingen. Rondom Den Bosch hebben we veel moderne huizen gebouwd en op dit moment zijn we onder andere bezig met het renoveren van een monumentale boerderij in Uden. Daar komt veel bij kijken aan onderzoeken en papierwerk, omdat de boerderij zoveel mogelijk in oude staat moet blijven. Dat is bouwkundig niet altijd haalbaar, omdat sommige delen van de boerderij in te slechte staat zijn. Dan is het een uitdaging om een manier te vinden die bouwkundig goed is en ook recht doet aan de monumentale boerderij. Het belangrijkste is dat je voor de mensen iets moois kunt maken en dat mensen er blij mee zijn. Dat is wat mijn werk mooi maakt.

Onze zoon Teun heeft afgelopen jaar zijn VWO-diploma behaald en hij werkt nu ook in het bedrijf. In de avonduren gaat hij vanaf komend schooljaar de aannemersopleiding volgen. Volgens mijn gezin is werken mijn grootste hobby. Maar, ik heb ook nog wel tijd voor andere hobby’s hoor. Ik voetbal op zondag met de veteranen van Sportclub Loosbroek en ik geniet al meer dan 27 jaar bij motorclub MC De Bernracers hier in Loosbroek. Maar thuis ben ik toch altijd weer van alles aan het doen. Daarom móet ik ook van Jacha mee op vakantie. Anders blijf ik bezig. Dat heb ik toch wel overgenomen van ons pap. Blijkbaar zit dat er bij mij toch ook in.

P.S. Als er nog mensen interesse hebben in kachelhout (uit de oude monumentale boerderij), mogen ze contact met mij opnemen.”

Tekst: Eva Repkes | Foto’s: Wim Roefs