oproep

Restauratie Heilig Hart beeld

‘Het beeld heeft een grote historische en emotionele waarde’

Het heilig Hartbeeld, het oude beeld op de hoek bij de kerk, staat er met een half afgebroken kop een beetje koud en verlaten bij. Maar Cor, Theo, Nin en Karel vertellen enthousiast welk idee zij hebben om hier verandering in te brengen. En niet zozeer door een actie van hen vieren, maar door een project met een heleboel Loosbroekse mensen, die na het lezen van dit artikel hopelijk mee willen doen aan dit herstelplan.

Even een stukje voorgeschiedenis toegelicht door Cor. “Het beeld was een initiatief van Pastoor Martens. Het beeld is gemaakt door de beeldhouwer Peter Roovers. Het is van Ettringer tufsteen, dat komt uit het plaatsje Ettringen in de Eifel en het is op 29 augustus 1948 ingezegend. Dus kort na de oorlog. Bij het beeld staat Donatus met helm en mantel, aan de onderrand van de mantel zijn 3 gezichtjes zichtbaar. Deels onder de mantel staat de Loosbroekse kerk. Loosbroek was toen nog een gemeenschap met voornamelijk kleine boerenbedrijven. Bevolking, onderduikers en evacuees waren arm, maar toch brachten zij het geld bij elkaar om dit beeld te laten maken. Dat alles omdat ze zo dankbaar waren dat ze vrijwel ongeschonden door de oorlog waren gekomen. Het geld dat de mensen toen hebben ingezameld was echt een forse investering, want Peter Roovers was een bekende beeldhouwer. In de loop der jaren heeft het beeld drie keer schade gehad door baldadigheid en in de vorige winter is er waarschijnlijk vocht in het hoofd gekomen waarna het door de vorst is afgebroken. Maar het beeld is nog altijd een voor ons blijvend symbool van dankbaarheid en als parochie willen we daar al geruime tijd wat aan doen. Daarbij hebben we jullie hulp hard nodig, ook vanuit de jongere generaties.”

Kuil graven

Nin vertelt een volgend stukje van het verhaal: “Tijdens het Kunstenfestival-weekend kwam ik in gesprek met mensen van de parochie en ik was geraakt door het verhaal van dit beeld en van die arme inwoners van Loosbroek die daar toch hun geld voor hadden gegeven.

In de gesprekken die volgden heb ik aangegeven dat het beeld verjongd zou kunnen worden en dat het weer een beeld ‘van’ Loosbroek kan worden. Niet alleen van de oudere mensen maar ‘doorheen de generaties’. Ik zie dan voor me dat we met veel handen het beeld aanpakken, schoonmaken en restaureren. Ik heb de kennis, ervaring en ruimte daarvoor. Bij ons huis op de Bleeken is er plek om de restauratie te doen. Er zou dan een kuil gegraven moeten worden waar het beeld in kan staan, want ik kan niet meer op de ladder en als het beeld laag staat, kan ik toch bij het hoofd om dat te repareren. Maar daar is dus wel vervoer voor nodig en ik schat in dat het beeld tussen de 1500 en 1600 kilo weegt! Met de vrijwilligers die wij zoeken, zouden wij dan in ongeveer twee weken het schoonmaken (met staalborstels) en het repareren kunnen doen. Bij het repareren heb ik een techniek waarbij het tufsteen vermengd wordt met hars, zodat het beeld ook beter bestand wordt tegen weersinvloeden. En ik vind het belangrijk om die techniek ook te leren aan andere jonge mensen, voor als het in de toekomst ooit nodig zou zijn.” Het beeld heeft een grote historische en emotionele waarde.

Dankbaarheid

Het viertal heeft nog allerlei aanvullingen: over hoe het beeld weer van alle mensen in Loosbroek kan worden, een symbool van dankbaarheid en samenwerking kan zijn en dat er ook daarna een project met de school gedaan kan worden of met foto’s over Loosbroek of … nog veel meer ideeën. Aan deze vier zal het niet liggen, en zij hebben er alle vertrouwen in dat er genoeg mensen gevonden zullen worden om mee te denken en te werken. En tot slot hebben zij nog een vraag: zijn er nog mensen die foto’s van vóór 1988 hebben van de kerk met het beeld? Laat het weten! Tekst: Wietske Piek | Foto: Wim Roefs