passie

Frans en Haico Langenhuizen

Al dertig jaar een vader en zoon uitje

Frans Langenhuizen (74) is geboren en getogen aan de Heideweg in Loosbroek, net als zijn zoon Haico (46) die daar nog steeds woont met zijn gezin. Frans verhuisde zo’n 5 jaar geleden samen met zijn vrouw Mien naar HeeswijkDinther. Vader en zoon gaan ruim dertig jaar samen naar PSV. Omdat Frans de longziekte COPD heeft, komt daar nu een eind aan. Bijna vijfendertig jaar geleden begonnen ze met het bezoeken van losse wedstrijden van PSV. “Toen moest je de kaarten van te voren in Eindhoven halen. Je stond uren in de rij en als je pech had waren de kaarten uitverkocht voor je aan de beurt was. Dat was reden voor een seizoenkaart. Die kaart kwam er in 1992. De mijne kosten 100 gulden en die van Haico 50 gulden,” weet Frans. Tijdens de reis naar Eindhoven stond je vaak in de file, de A50 was nog niet aangelegd. De brug over het kanaal stond met regelmaat open. Parkeren was echter geen punt, er was plek zat. In het stadion had niemand een vaste plek, iedereen stond het liefst zo dicht mogelijk bij het veld. Vaste zitplaatsen kwamen later. Zo’n 450 competitiewedstrijden hebben Frans en Haico samen gezien. Daarnaast ook vele beker-, oefen- en Champions League wedstrijden.

RELLEN

Herinneringen zijn er te over. Ze hebben een keer meegemaakt dat ze tussen de rellen in stonden nog voor de wedstrijd begon. “Feyenoord supporters wilden door dezelfde ingang als wij naar binnen, toen werden we door politie te paard weggedreven,” vertelt Haico. Een keer zat Haico bij een uitwedstrijd in een vak tussen de Graafschap supporters waardoor hij ondanks de winst beter niet kon juichen. Gedenkwaardig vindt Frans de wedstrijd PSVMilaan voor de Champions League, PSV won niet alleen, die dag werd zijn eerste kleinkind Pepijn geboren. Wat Haico betreft was het mooiste moment het na een thuiswedstrijd kampioen worden tegen die club uit Noord-Holland in 2018. Samen zijn ze het eens dat de huldiging in 1992 onvergetelijk was. Hun eerste kampioenschap, in een toen voor hun nog vreemde stad in de stromende regen.

GENOTEN

Afgelopen jaren is Frans nog enkele keren op de e-bike naar Eindhoven gefietst. Het lopen is door zijn ziekte COPD een beperkende factor. De fiets kon dichterbij het stadion geparkeerd worden. Zondag 11 september was waarschijnlijk de laatste keer dat hij een potje voetbal in het stadion in de Lichtstad bijwoonde. Hij heeft ervan genoten. De reis naar en het trap lopen in het stadion gingen goed. “Binnenkort wordt mijn seizoenkaart overgeschreven naar een andere Loosbroekse fan, maar ik blijf natuurlijk altijd supporter.”

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: John Claessens.