passie

Nori Zopfi

‘Ik wil niet thuis op de bank zitten’

Als je haar kwijt bent, kijk dan op een plek waar je kunt voetballen. Nori Zopfi (12) is meestal met een voetbal onderweg. Ze voetbalt bij het jongensteam Jo-13 van WHV, ze zat op fietscross en volgt nu de sportrichting op het Mondriaan College in Oss. Van een stoere meid is dus zeker wel te spreken!

KWALITEITEN

Nori is de enige uit haar oude klas die elke dag naar het Mondriaan college in Oss fietst. Gelukkig heeft ze een elektrische fiets om de tocht iets gemoedelijker te maken. Nori volgt daar het sportprogramma. In de onderbouw ben je één dagdeel per week bezig met PALET. Je maakt dan kennis met vier profielen: ondernemen, sport, kunst en technologie. Je gaat vooral dingen doen. Tijdens deze momenten ontdek je jouw interesses en kwaliteiten. Naast deze vaardigheidslessen volg je ook alle reguliere lessen zodat je een goede basis krijgt. Op dit moment is Nori bezig met het paletuur kunst. Het kunstuur bestaat nu uit het bezig zijn met graffiti. Aan het eind van dit schooljaar mag Nori twee van deze profielen laten vallen. De leukste twee houdt ze dan over. “Sport en kunst lijken mij het meest interessant,” vertelt Nori, “maar de middelbare school heeft meer leuke kanten. Je gaat steeds naar een ander lokaal of een andere plek en zo blijf je de hele dag een beetje bezig. Ook de lesuitval is leuk,” vertelt ze met een grote glimlach.

SPORTLESSEN

Nori is altijd al veel met sport bezig geweest. Ze heeft lang gekorfbald, maar twee jaar geleden maakte ze de overstap naar het voetbal. Eigenlijk wilde ze al eerder gaan voetballen, maar haar moeder hield dit een beetje af. Niet omdat het niet mocht, maar meer omdat Nori ook al aan fietsscross deed, een sport die ook vaak als ‘jongenssport’ wordt gezien. Moeder Nathalie wilde daar voorzichtig mee zijn. Inmiddels is Nori gestopt met fietscross en richt zich nu helemaal op voetbal. Ze traint drie keer per week en speelt elk weekend een wedstrijd. “Ik wil vooral niet thuis op de bank zitten.” Dat Nori het enige meisje is in het team is voor haar geen probleem. “Daar heb ik geen last van. Het team bestaat vooral uit vrienden van mij dus het is erg gezellig.” Voor de toekomst staan er voor Nori nog veel opties open. Ze wil sowieso iets met sport gaan doen, maar wat precies is nog de vraag. “Misschien ga ik wel sportlessen geven. Maar wat het ook wordt, het komt vast goed,” sluit Nori af.

Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Tamara van Krieken.