passie

LIEKE DORTMANS

Ondanks dat ze eigenlijk niet meer in ons dorp woont, zie je haar toch nog heel regelmatig door de straten lopen. Officieel woont Lieke Dortmans (26) namelijk sinds een paar maanden in Sint-Oedenrode. Ze heeft daar samen met haar vriend een huisje gekocht. De twee hebben inmiddels al twaalf jaar een relatie. Een ouderwets liefdesverhaal nadat ze elkaar op het Elde College in Schijndel ontmoetten, waar ze samen in de klas zaten. Maar in Sint-Oedenrode is Lieke nog niet heel veel te vinden. Je kan namelijk wel zeggen dat haar hele leven in het teken van dieren staat en dan vooral haar paarden. Lieke’s ouders wonen aan de Dorpstraat, links naast de basisschool. En hoewel het niet erg opvalt als je voor het huis staat, zijn op het terrein drie honden, ongeveer tien katten en vier paarden te vinden. En op het terrein van Van der Locht staan ook nog twee paarden. De paarden zijn alle zes van Lieke en ze is dan ook dagelijks in Loosbroek te vinden om haar paarden te verzorgen. Lieke rijdt al sinds haar vijfde paard, op deze leeftijd kreeg ze haar eerste pony. Op elfjarige leeftijd is ze begonnen met wedstrijden dressuur, de gymnastische basis van de paardensport.

‘Als mijn paarden happy zijn, ben ik het ook’

Sinds die tijd zijn er steeds meer paarden bijgekomen. Op dit moment rijdt ze met drie paarden wedstrijden op verschillende niveaus. Daarnaast is ze nog een paard zadelmak aan het maken, dit wil zeggen dat ze het paard aan het klaarmaken is zodat er op gereden kan worden. Lieke zou hier haar werk van willen maken. Ze is al zzp’er en ze geeft les maar eigenlijk zou ze graag paarden willen opkopen, zadelmak maken en weer doorverkopen, alleen speelt haar liefde voor de dieren haar parten. “Ik kan de paarden niet verkopen, ik heb altijd al meteen een band met ze.” Daarom werkt Lieke nu ook nog parttime bij een dierenarts, waar ze werkt als assistente.

“Ik vind het heerlijk om elke dag met dieren bezig te zijn, dat is echt mijn passie. De dieren nemen dan ook veel tijd in beslag. Ik sta elke ochtend om vijf uur op om eerst voor de paarden te zorgen en na mijn werk ga ik dan weer terug om verder te gaan met verzorgen.” Gelukkig helpen haar ouders en zusjes wel met het verzorgen van de dieren als het nodig is. Haar doel is om zo ver mogelijk te komen in de dressuurwereld en hier wil ze dan ook hard voor werken. Maar een ding staat voorop: “Als het lukt is het geweldig, maar het is vooral belangrijk dat mijn paarden happy zijn want dan ben ik het ook.”