passie

Charlotte van den Akker

‘Ik heb echt een nieuwe passie ontdekt’

Charlotte van den Akker (21) woont bij haar ouders aan ’t Vunderke en volgt de bachelor Communication and Multimedia Design aan Avans in Den Bosch. Ze besloot met haar minor een andere richting in te gaan. Dat werd Creatief Schrijven aan Fontys in Tilburg. Inmiddels heeft ze haar eerste boek geschreven.

Stikstof

“Het was altijd al een droom van me om een keer mijn eigen boek te schrijven. Daarom was ik meteen enthousiast toen ik zag dat ik deze minor kon gaan doen.” Oorspronkelijk was Charlotte niet ingeloot maar twee weken voordat de minor begon kreeg ze een mailtje dat ze mee mocht doen. “Tijdens deze minor krijg je eigenlijk alleen maar les in het schrijven van een boek. Je bent er dan ook echt de hele week mee bezig. Ik hoefde maar twee dagen per week naar school dus dat viel mee. De andere dagen kon ik thuis aan mijn boek werken.” Alles wat Charlotte schreef, stuurde ze door naar haar co-redacteur en een aantal klasgenoten, zo was ze altijd bezig met het verbeteren en herschrijven van haar stukken. “Op een gegeven moment was ik zoveel met mijn boek bezig dat het ook echt ging leven in mijn gedachten. Alles deed me aan mijn verhaal denken en ik dacht dagelijks aan dingen die ik nog graag wilde toevoegen of veranderen, dat vond ik heel erg leuk om te merken.” Charlotte´s boek heeft een erg actueel onderwerp, het gaat namelijk over het stikstofprobleem. Het verhaal gaat over vier vrienden die de dupe worden van de overheid die de boerderij van een van de vier wil opkopen. En dit moet natuurlijk voorkomen worden.

Creatief

Hoe ze op het idee kwam? “Ik had last minute eigenlijk geen idee en toen zag ik een vlag op z’n kop hangen,” vertelt ze met een lach. “En toen dacht ik: ik doe het over het stikstof!” Het boek is uiteindelijk 132 pagina’s lang geworden en Charlotte is erg blij met het eindresultaat. Ze heeft haar minor behaald en de reacties uit haar omgeving zijn heel enthousiast. Op dit moment loopt Charlotte stage bij Provincie Noord[1]Brabant. Hier zit ze in een team van studenten waarmee ze met een creatieve blik naar problemen in de provincie kijkt. Het is nog een redelijk nieuw team maar ze vindt het heel erg leuk om te doen. “Het is wel ingewikkeld maar heel erg leerzaam. We doen dit voor communicatieproblemen met betrekking tot stikstof. Dus ook hier komt het weer terug,” lacht Charlotte. We hebben zeker nog niet het laatste gezien van Charlotte haar schrijfkunsten. Ze zou graag in de toekomst nog meer boeken willen schrijven. “Ik heb echt een nieuwe passie ontdekt, ik vind het echt mega leuk om creatief bezig te zijn.” Charlotte van den Akker

Tekst: Pleun van den Helm | Foto’s: Miriam van Dijk