Passie

Henk van den Braak

Henk van den Braak (59) is de enige in zijn gezin die nog niet in de schijnwerpers van de Dorus heeft gestaan, maar nu is hij toch echt aan de beurt om zijn verhaal te vertellen. Samen met Ine en zijn drie zoons Lenny, Joey en Chris woont Henk in de Dorpstraat en werkt hij als uitvoerder bij Gebr. van Venrooy in Nijmegen. Dat betekent dat ook voor hem de vakantie nadert, en in die weken heeft Henk een prachtig plan in het verschiet. Naast tuinieren en voetbal kijken, gaat Henks hart namelijk toch echt sneller kloppen van zijn Honda Goldwing, en het mooiste hieraan is dat hij deze liefde kan delen met zijn vrouw Ine.  

Voor het ontstaan van deze passie gaan we dik veertig jaar terug in de tijd. Henk was toen nog een ‘menneke’, maar wist precies wat hij wilde. “Het was mijn bedoeling om op mijn achttiende een motorrijbewijs te halen. Maar m’n ouders waren daar alleen niet zo blij mee, en ook ons opa vond het helemaal niks, dus dat heb ik toen maar niet gedaan,” blikt hij terug. Henk moest dus nog een aantal jaartjes wachten, maar hij bleef altijd vol bewondering kijken naar zijn vrienden, die wel allemaal al in bezit waren van een motor. 

Rijbewijs

De échte liefdesvonk sloeg over op het Griekse eiland Kreta. Henk was inmiddels 25 jaar en ging samen met Ine en een aantal andere stellen op vakantie. “Daar is het begonnen. Daar mocht je een motor van 125cc huren en er ook zónder rijbewijs mee rijden. Al weet ik dat laatste niet honderd procent zeker,” lacht hij. “Maar dat hebben we dus toch gedaan, Ine achterop, en uiteindelijk hebben we bijna het hele eiland kunnen zien. Ik vond dat zó leuk. Toen ik thuiskwam besloot om meteen te gaan lessen. Kort daarna heb ik mijn eerste motor gekocht”, legt Henk uit. In de jaren bouwde die liefde met motors zich steeds verder uit; inmiddels gaat Henk ieder jaar met MC de Bernracers op pad tijdens Hemelvaart. In juni gaat hij samen met zijn zwager, schoonzus en een paar vrienden door heel Europa rijden met als doel om zoveel mogelijk bochten en bergen af te leggen. Deze trip zal zo’n 3000 kilometer zijn in een kleine week. 

Opstappen

Een jaar nadat Henk zijn motorrijbewijs haalde ging ook Ine maar eens lessen. Binnen de kortste keren schafte ze een motor aan en zodoende konden ze samen op pad. Van tripjes langs Duitsland door Het Groene Woud, naar Oostenrijk en dan weer door naar Slovenië. Henk en Ine hebben al veel prachtige plekken van de wereld gezien. De oplettende lezer van de Dorus weet inmiddels waarom het voor Ine helaas niet meer mogelijk is om zelfstandig op een motor te rijden. Eerder vertelde zij haar verhaal over de zenuwziekte MS, waaraan ze lijdt. Tegenwoordig neemt ze plaats achter op de motor van Henk. “Maar dat heeft wel lang geduurd voordat ik dat leuk vond. Ik kan niet opstappen zoals iemand normaal opstapt, dat gaat wat ingewikkelder. Datgeen heeft me heel lang tegengehouden. Dat klinkt misschien raar, maar daar ben ik niet de enige in”, is Ine eerlijk. “Uiteindelijk dacht ik bij mezelf: als ik iemand zie die moeilijk kan afstappen, denk ik daar toch ook niks van. Ik ben uiteindelijk over die drempel heen gestapt en heb ik daar nou alleen maar profijt van.” 

‘Het mooiste is om vroeg te rijden en dan lekker op een terrasje een paar biertjes drinken en nagenieten van de tochten.’

Tekst: Luuk van Grinsven | Foto’s: Wim Roefs / privé