Pien en Saar Ruigrok

Tweelingen-nummer

‘Pien blondien en Saar donkerhaar’

De zussen Ruigrok zijn geboren op 07-05-2002 in Loosbroek. Nou ja, in het ziekenhuis in Veghel, want de bevalling was een keizersnede. Oudere zus Pien is uiteindelijk maar één minuutje ouder dan Saar. Wie welke naam kreeg, was nog even ingewikkeld. Hun ouders wisten namelijk wel dat er twee baby’s zouden zijn, maar welk geslacht was nog de vraag. Een lijstje namen stond gereed, maar alleen over de meisjesnaam Saar waren zij het echt eens. Pien: “Omdat ik er als eerste was, gaf de verpleegster mij de naam Saar, maar mama zei direct dat ik geen ‘echte’ Saar was. Dus de verpleegsters gaven ons tijdelijk een mutsje met ‘baby 1’ en ‘baby 2’ erop. Na een dag wisten mijn ouders het zeker: ik werd Pien en Saar werd Saar.”

CREATIEF BREIN

Sinds vorig jaar woont Saar in Enschede. Daar studeert zij Muziektherapie, inmiddels in het tweede jaar. Saar: “De opleiding spreekt mij heel erg aan. Ik zit in een schoolensemble door studenten georganiseerd en leer veel verschillende instrumenten bespelen. Ik heb het ontzettend naar mijn zin en groei elke dag zowel op persoonlijk vlak als muzikaal en therapeutisch.” Pien woont nog thuis in de Molenhoeven en heeft net haar studie Milieukunde aan de HAS in Den Bosch afgerond. “Ik heb even een soort tussenjaar. Ik wil eigenlijk verder studeren, maar ik weet nog niet precies wat. In de tussentijd volg ik lessen bij een Modevakschool in Vorstenbosch, hier wil ik mijn diploma coupeuse behalen.”

EZELSBRUGGETJE

Ondanks dat de meiden een twee-eiige tweeling zijn, konden sommige moeders uit het dorp hen maar moeilijk uit elkaar houden. Dus bedachten ze een ezelsbruggetje: “Pien blondien en Saar donkerhaar.” Die benaming is blijven hangen. De meiden vinden nu zelf dat ze zowel aan de buiten- als binnenkant niet echt op elkaar lijken. Pien: “Je hoort vaak over tweelingen dat zij heel close zijn en geen dag zonder elkaar kunnen; maar wij hebben dat niet zo.” De zussen geven aan dat ze graag hun eigen ding doen. Saar: “Maar we betrekken elkaar wel bij wat we doen. Wij hebben allebei onze eigen sterke kanten en interesses.” Vroeger maakten de meiden ook weleens elkaars zinnen af. Dat is mede door de afstand nu wel minder. Pien: “Toch hebben we vaak maar één blik nodig om te weten wat de ander denkt. Hoe verschillend wij elkaar ook vinden, tweeling zijn is speciaal en ook meer dan een gewone zus.”

Tekst: Fam. Ruigrok | Foto: Wim Roefs