portret

Esther Ruigrok

‘De basis goed op orde hebben, dát is belangrijk’

Tijd investeren in bezigheden die energie geven. Dat was voor Esther Ruigrok (55) de drijfveer om een aantal jaar geleden het roer om te gooien. ‘Ik merkte dat een volle dag concentratie op kantoor te zwaar was. Tegenwoordig werk ik in de ochtenden flink door, zodat ik in de middag tijd heb om me op te laden’. Hiervoor heeft ze verschillende creatieve activiteiten, zo gaat Esther graag sporten, de tuin in, uitgebreid koken in de keuken én vindt ze het leuk om kleding te (ver)maken. Al jaren was Esther handig met de naaimachine, sinds enkele maanden volgt ze les op de Modevakschool in Vorstenbosch om het vak vanaf de basis te leren. “Ik voel me daar helemaal in mijn element, als ik geconcentreerd bezig ben met het bedenken, tekenen en het uiteindelijk maken van de kledingstukken.” Vooral de basis goed op orde hebben is belangrijk voor Esther en ook iets waar zij in uitblinkt. ‘Ik heb misschien niet altijd de creatiefste ideeën, maar een kledingstuk kwalitatief van begin tot eind goed maken geeft mij veel voldoening.”

Duurzaam creatief

Voor Esther speelt duurzaamheid en hergebruik een grote rol in het leven. Toen Esther en Rik naar Loosbroek zijn verhuisd om het bedrijf Herso van de vader van Esther over te nemen, hebben de twee er samen voor gekozen om er een circulair houtbewerkingsbedrijf van te maken. Het hergebruiken van materialen is ook iets wat Esther tijdens het maken van kleding naar voren laat komen. Ik vind het leuk om oude kledingstukken een nieuw leven in te blazen door deze te verven of te vermaken tot een kledingstuk dat beter bij mij past.’ De passie voor duurzaam kleding maken, deelt zij sinds kort met haar dochter Pien. ‘Ik vind het mooi om te zien dat mijn kinderen ook mijn interesses op veel vlakken delen.” Dochter Saar gaat vol voor de muziek en zit op kamers in Enschede om muziektherapie te studeren. Zelf speelt Esther al 30 jaar piano en heeft ze enkele jaren het kinderkoortje muzikaal begeleid. “Jouke’s creatieve passie mondde zich uit in metaal, hij was vaak in de smidse te vinden die we in de tuin voor hem hebben gebouwd.

Een rust creërende tuin

‘Na het overlijden van onze zoon zijn we actief dingen gaan doen die hem bezig hielden, zoals naar Edinburgh gaan, omdat hij zo dol was op Schotland. Toch merkte ik de behoefte om hem op een constante manier te verweven in ons leven. Daarom heb ik anderhalf jaar geleden samen met Eva Buné onze tuin resoluut aangepakt. Waarbij ik graag wilde dat de vuurkorf en BBQ die Jouke heeft ontworpen en gemaakt een centraal plekje kregen. Dat is ongelofelijk goed gelukt. De tuin biedt Esther nu verschillende handgrepen, zo kan ze er lekker tuinieren en heeft ze verschillende zithoekjes gecreëerd, om zo in de buitenlucht aan haar kleren te werken. Zodra het weer het toelaat is Esther dan ook vaak in de tuin te vinden. ‘Hier kan ik de rust en tijd nemen voor de fijne dingen, daar kan ik nu zo enorm van genieten.”

Tekst: Maartje van Stiphout. Foto: Miriam van Dijk.